Pochivka.com»Турция

Турция

Информация

  • Население73722988
  • СтолицаАнкара
  • ВалутаТурската лира (TRY)
  • Телефонен код+90
  • Езиктурски

Местоположение

Република Турция е разположена върху части от два континента - Азия и Европа - върху п-в Мала Азия, известен като Анадол и включва част от Източна (Одринска) Тракия. На азиатската част от Турция се падат 97% от територията й, а на европейската- едва 3%. Разпростираща се на площ от 774 000 кв.км, на северозапад Турция граничи с България (267 км) и Гърция(212 км), на североизток с Грузия и Армения (бивш СССР - 610 км) и Сирия(878 км).Дължината на морските граници е 8333 км. На север Турция има излаз на цели две морета - Черно море, Мраморно море, на запад бреговете се къпят от Егейско или Адалар (Островно) море, а на юг - от Средиземно море. Дължината на средиземноморският бряг на Турция е 2753 км. Турция е живописна планинска страна със средна надморска височина 1130 м. Заема целия п-в Мала Азия и попада в средиземноморския субтропичен климатичен пояс. Турция е мюсюлманска страна - 99% от населението изповядва ислям. Най-големите турски острови са Имроз (279 кв.км) и Бозджаада (36 кв.км) - при входа на Дарданелите, и Мармара (117 кв.км) в Мраморно море. Последното е разположено във вътрешността на страната и именно тук се намират Босфора и Дарданелите. Страната е същински "туристически рай" заради съчетанието от благодатен климат, природни красоти, богато историческо наследство, активен международен туризъм, чужди инвестиции, гостоприемство на местните. Неслучайно Турция се спряга като Ривиерата на Ориента.
Най-гъсто населени са бреговете край Босфора, определени части от край Черно и Мраморно море, както и регионите на Измир, Трабзон, Карааджала и Хатай. Турция се дели на 7 района, а столица на страната е Анкара с 3,5 млн жители. По-големи градове са Истанбул (над 13 255 685), Измир (2 млн. ж.), Адана (1 млн. ж.), Бурса (900 хил. ж.), Коня (500 хил. ж.), Анталия (520 хил. ж.), Одрин, Самсун, Трабзон. Величественият Истанбул е разположен на двата бряга на Босфора и залива Златен рог (Халич) и е най–големият град в Западния (най-развит) район на страната. Регион Мармара обхваща земите по бреговете на Мраморно море, наричано така заради мраморните кариери по неговите острови. Морето мие бреговете на два континента при техния допир - на европейска Румелия и на азиатски Анадол. Регионът включва проливите Босфор и Дарданели-връзката между Черно и Егейско море, международен път с извънредно голямо стратегическо и трянспортно значение. Истанбул е единственият град на земята, който е разположен на два континента - Европа и Азия. През последните 20 г Истанбул расте с невероятни темпове. Днес той съчетава екзотичността на Ориента с урбанистичния маниер на Запада. Истанбул е най-големият град в Турция, а също така и най-голям промишлен, занаятчийски, търговски и банков център. Разполага с голямо и важно пристанище. Живописното турско Средиземноморие започва на югоизток от Егейския регион и достига до границата на Сирия, на едно протежение от 800 км, с брегова линия 1600 км. В тази област живеят 10% от населението на Турция. Големи градове, промишлени, търговски и културни центрове са Анталия, Мерсин, Адана, Искендерун и Антакия.
Величествените дворци и замъци в Турция се отличават със своя пищен и респектиращ дизайн. Истанбул притежава 3 замъка, запазени в отлично състояние - Топкапъ, Долмабахче (Dolmabahce Palace) и крепостта Йедикуле (Yedikule Fortress). Дворецът Топкапъ е един от най-значителните архитектурни паметници в Турция. Тази историческа постройка заемаща 700 000 квадратни метра се състои от дворове, павилиони, джамия, фонтани. Най-забележителната особеност на Бодрум е Замъкът на Св. Петър. Произходът на замъка датира от рицарите на St. John. Тази група от изгнаници започва своето съществуване през XI в. като основа църква в Йерусалим, но биват отхвърлени от християнството. В момента той е превърнат в интересен музей.
Годишно Турция и величествения Истанбул се посещават от над 10 млн. туристи от цял свят. Страната е богата на множество исторически паметници, морски курорти и очарова с национален колорит. Най-посещаваната дестинация в Турция е дълговековния Истанбул, за който през вековете са се водили не една или две решаващи съдбата на цели народи битки. Най-забележителните места в бившия Константинопол са покритият пазар Капалъ Чарши (Capali Carsi), площад Таксим, Египетския пазар и др. Не пропускайте да се разходите с туристическо корабче по Босфора и да се насладите на модерните вили и къщи на азиатския бряг и очарованието на старините и пищните дворци по европейската част. По възможност посетете Принцовите острови, които са свързани с много исторически събития и са забранена зона за автомобили. Нова атракция на Истнабул е Аквариума Тюркоазо (Akvarium Turkoazoo). Други уникални забележителности в Турция са природният феномен Памуккале (Pamukkale) и близко разположения Хиераполис (Hierapolis), старинният Ефес (Ephesus) и античният град Аспендос (Aspendos). Ефес е един от най-красивите антични градове в света. В него се намира първия най-голям амфитеатър в Мала Азия. Популярният морски курорт Бодрум, известен още като Хеликарнас е наследник на антично селище, известно с Мавзолеят в чест на King Mausolos, считан за едно от чудесата на древния свят, както и с Амфитеатъра. В Турция се намират и останките от древния град Троя, които могат да се видят в Хисарлъка, в Чанаккале.
Във вътрешните части на платото са разположени големите безотточни езера - Ван (3713 кв.км) и Туз (1500 кв.км.), които са най-големите езера в Турция. Водите и на двете езера са солени, докато езерата Бейщекир, Егридир, Изник, Акшехир са сладководни. Езера с по-малки размери са Чълдър Гьолю, Ерчек и др. С най-голямо надморско равнище е езерото Балък Гьолю - 2250 м. В Анадола се намират голямото тектонско безотточно и солено езеро Тус Гьолю (1500 кв.км), тектонското езеро Бейшехир Гьолю (650 кв.км.), езерата с карстов и вулканичен произход Меке Тузласъ Гьолю, Аджъгьол, Гьоджюк и др. От езерата най-голямо значение имат крайморските Бююк, Чекмедже, Кючюк Чекмедже, Теркос и др. Те снабдяват с питейна вода истанбулския регион.
В Турция има 17 национални парка, наричани тук "мили парк", с обща площ 270 000 хектара. Има и голям брой строги и частични резервати. В Европейска Турция е организиран Национален парк Галиболу (Галиполи)край Соронския залив. Тук е и резерватът Караман Баири при град Къркларели (Лозенград) с подлес от рододендрони. Алтънбешик се намира по западните склонове на долината на река Манавгат и може да се стигне от автентичното селце Юрюнлю. Генчлик е разположен на полуострова, на пътя на Lara Beach, като е известен с водопадите си. Националният парк Гюлюк Даги е на северозапад от Анталия. Древният град Темесос, разположен в самия парк е на високо плато, на 1050 м н.в., от западната страна на планината Гюлюк. Коняалтъ Лудс е разположен зад плажа Коняалти. Паркът е приятно, сенчесто и прохладно място за отмора извън града. Паркът Мермерли (Mermerli) е разположен точно над марината на югоизточния край на района Калечи (Kaleici). Този парк е отлично място за почивка с удивителни планинска гледка. Реджеб Билгин е парк, разположен недалеч от парка Явуз Озджан, в центъра на града и се отличава с красив архитектурен дизайн.
Турските планини се отличават с разнообразен състав и възраст в геологическо отношение. Планинските земи заемат площ от 490 000 кв.км. По-голяма част от азиатската част е планинска. На север се простират Понтийските планини - сравнително млада вулканична верига със средна височина около 2500 м, с най-висок връх Качкар (3 937 м). В южната част на страната, успоредно на крайбрежието е разположена друга планинска верига - Киликийски и Главен армейски Тавър (Taurus Mountains), с първенец връх Аладаг (3 734 м). Най-високите точки на южната планинска верига са върховете Демирказък (3726 м) и Медетск (3585 м), между които е разположен историческият проход Килийска врата. Между тях е разположено Малоазиатското (Анадолското) плато. Най-висока точка в страната е затихналият вулкан Арарат (Бююк Аръ) - 5 165 м, в Арменските планини.Централната част на азиатска Турция се заема от Анадолското плато със средна надморска височина 800 м.
Територията на Турция е покрита с гъста речна мрежа, като изключим Конийската полупустиня. Реките имат предимно планински характер. По-голямата част от реките са непълноводни, къси, с тесни каменисти корита. Най-големите според дължината на турската територия са Казълърмак (най-дългата в Мала Азия с 1355 км дължина), Ефрат (с Мурат - 1263 км), Сакария (824 км). В Черно море се вливат реките Казълърмак, Чорух и Сакария, а към Каспийско море се отправят Кура и Аракс. На турска територия са и изворите на реките Тигър и Ефрат. В Егейско море се вливат Гедиз, Голям и Малък Мендерес, а в Средиземно море - Джейхан Сейюн и Гьоксу. Непостоянният речен режим, водопадите и праговете са пречка за корабоплаването по тях. Недостатъчно се използват за добив на електроенергия и за напояване на земята. Турция разполага с 1,3% от водното богатство на земята, но от тях само 10% се използват.
В Турция са открити около 40 000 пещери. Огромният им брой се дължи на карстовите процеси в Западните и Централни Тавърски планини (Taurus Mountains). Едва около 800 пещери са изследвани до този момент. Голяма концентрация на скални пещерни образувания има в района на Анталия и Ескишехир (Eskişehir). На 30 км западно от град Анталия може да се види пещерата Биюкли (Biyikli sinkhole), която е една от най-големите по рода си. Пинаргьозу (PINARGÖZÜ CAVE) засега е най-дългата проучена пещера в Турция. Дължината й достига 12 км, а височината й от 60 м я превръща в една от най-значимите в световен мащаб.
Турция е мюсюлманска държава и тук броят на джамиите е неизброим. Само в Истанбул има над 3 000 джамии, които бележат градския облик. Сред главните храмове на страната са Синята джамия, храмът Света София, които са едни от най-големите в света. Също в Истанбул се намира и Българската църква Свети Стефан, известна още като Желязната църква. В историческия град Одрин е издигната джамията с най-високи минарета в цяла Турция - Селимие. Точно срещу нея стои гордо и т.нар. Голяма джамия в Одрин. Освен джамиите турците са запазили и голяма част от църквите, които принаджлежали на арменската и християнската вяра. Важни исторически старини на Турция са храмовете в Ефес, скалните църкви в Антиохия (Antakya (Antioch), сред които и уникалната църква Свети Петър (Church of Saint Peter), която е скален храм, построен през 1 100 г от кръстоносците.
Безценни примери за манастирски комплекси също не липсват в Турция. Без аналог остава великолепният Шумела (Sumela Monastery, Trabzon). 1000-годишният манастир е посветен на Света Богородица в Шумела и е сред най-впечатляващите забележителности на черноморското крайбрежие на Турция. Наблизо, в района на Трабзон са и останките от манастира Вазелон (Vazelon Monastery), както и на Каймакли (Kaymaklı Monastery). Край югоизточната граница на Турция се намира манастирът Деюр ул-Зафаран (Deyr ul-Zafaran Monastery), който е важен сирийски православен манастир в близост до град Мардин (city of Mardin). Наблизо е и е най-старият оцелял сирийски православен манастир в света - Дайор д-Мор Габриел (Dayro d-Mor Gabriel) Той е разположен на плато в близост до Мидият (Midyat).
Доста красиви водопади могат да се видят на територията на Турция. Сред тях е красивият водопад Куршунлу (The Kurşunlu Waterfall), защитен в природен парк. В Анталия има удивителни природни забележителности като Горни водопади Дюден (Düden Waterfalls). Те са разположени 14 км североизточно от Анталия, а тук туристите имат възможност да преминават зад водните каскади. На пътя за плажа Лара (Lara Beach), 10 км източно може да се посетят и Долни водопади Дюден, спускащи се право в морето. В източната част на страната, на езеро Тортум се е образувал и близо 50-метровия водопад (Tortum Waterfall). Водопадите в Турция се характеризират с малка височина, но с широки гребени и изключителна красота.