Чехия

Информация

  • Население10540748
  • СтолицаПрага (Praha)
  • Валутачешка крона (CZK)
  • Телефонен код+420
  • Езикчешки

Местоположение

Чехия е страна в Централна Европа, която граничи с Полша на север, Германия на север и запад, Австрия на юг и Словакия на изток. В границите на страната влизат историческите области Бохемия (на чешки Čechy), Моравия (Morava) и Чешка Силезия (České Slezsko). Площта й е 78 865 км², от които 77 288 км² суша и 1 577 км² водна площ. От край време Чехия е важен кръстопът, а според някои специалисти край град Пилзен е георгафският център на Европа. Страната няма излаз на море, но чрез река Елба, по която речни кораби достигат Хамбург и Северно море. След падането на Желязната завеса през 1989 г., столицата Прага се превърна в един от най-посещаваните градове в Европа. За много хора е немислимо поне веднъж годишно да не се разходят из старите улици на града или да минат по изгрев по моста.

Градове в Чехия

Петте най-големи града на Чехия са столицата Прага, с население от 1 288 136 жители, Бърно (405 312 ж.) в Южна Моравия, Острава (Ostrava) (311 077 ж.), Пилзен (Plzeň) (171 111 ж.). Усти над Лабем (Ústí nad Labem) е петият по големина с население от 120 447 Страната се поделя на 2 икономически района – Западен Чешки и Източен Моравски. В чешкия район е столицата Прага. Този многовековен град е разположен на двата бряга на река Вълтава, на която има голям праг. Именно от тук идва и името на града (на чешки Праха). Заради ценните си в архитектурно отношение сгради, често столицата на Чехия се назовава „Златна Прага” и „Градът на стоте кули”, защото се твърди, че градските кули от постройките са над 400. Град Кутна Хора (Kutna Hora) се счита за втори по красота в Бохемия след столицата, като безценните му паметници са част от наследството на ЮНЕСКО. Световно известният с филмовия фестивал и балнеологията си град Карлови Вари (Karlovy Vary) има население от 54 221 жители и е разположен в Западна Бохемия. Освен него други спа-дестинации са Мариански Лесни (Mariánské Lázně), Францискови Лесни (Františkovy Lázně), Фердинандов, Амброзов и др. Пилзен (250 хил.души) е център на тежкото машиностроене – заводи на фирмата „Шкода”, заводи за атомни реактори, за световно известното пилзенско светло пиво. Усти на Лабе е пристанище на р.Елба. Има предприятия за речни кораби, лампи, гумени изделия, бира, маргарин и др. Яблонец се слави с прочутите си изработки на бижута, както евтини от цветно стъкло, така и скъпи от благородни метали. В Моравския район най-голям град е Бърно. Перлата в короната на Южна Бохемия е градчето Чешки Крумлов (Český Krumlov).

Замъци в Чехия

Чехия е една от страните с най-много замъци и крепости в Европа. Стотиците дворци варират от готически до възрожденски и класически стил. Най-красиви са замъкът Прага и дворецът Чешки Крумлов. Над 2000 замъци, укрепеления, крепости и руини могат да бъдат посетени в Чешката република. Нещо повече - според книгата с рекордите на Гинес, Чехия е страната с най-много замъци на кв.миля в света. Замъкът Прага е бижу в архитектурно отношение и е сред най-големите средновековни замъци в света. Най-старата част на Бърно пък е около хълма, коронясан от величествената крепост Шпилберг. На 50 км югоизточно от Брно може да се види не по-малко красивият замък Милотице (Milotice Castle). Уникален за района в архитектурно отношение е Хлубока (Hluboka Castle), издигнат в стил Уиндзор в Бохемия. В южната част на моравската област трябва да се види замъкът Леднице (Lednice castle), който е част от културно-природния комплекс Леднице-Валтице (Lednice-Valtice), функциониращ под егидата на ЮНЕСКО.

Забележителности в Чехия

В Бохемия, Моравия и Силезия могат да се видят уникални за страната и Европа културни паметници, исторически забележителности и дори цели градове, които са като музеи на открито. Между най-интересните стари части на града са Старое миесто, Храдчани и Вишеград с обекти като църквата „Свети Вит”, Карловия мост с много фигури от 1170 г., който е вторият каменен мост в Европа след този на р.Дунав в Регенсбург. Център на новия град е Вацлавският площад, който от 1992 г. е под закрилата на ЮНЕСКО. Пражкият университет е най-старият в Европа, основан е през 14 век. Отлежаването на популярното пилзенско пиво в град Пилзен става в големи подземия с дължина от 9 км, а интересен обект е Музеят на бирата. Разположен по поречието на река Вълтава, средновековният Чешки Крумльов е не по-малко известен с интересната си архитектура от столицата Прага. Целият град е една голяма забележителност, която е включена в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

Езера в Чехия

Чехия е земя, надарена с пълноводни реки и езера. В цялата страна има около 15 000 водни басейна - блата и езера, като 150 са изкуствените водоеми, които са от голямо значение за страната. Над 20 000 хиляди са изкуствените развъдници на риба. Традицията на създаване изкуствени водоеми датира в чешките земи от Средновековието, когато е направена голяма група от рибарници, от които около една четвърт са се запазили и до днес. Чешката република няма много естествени езера, но затова пък компенсира с изкуствени такива. Стотици водоеми са изградени през последните 100 г, като тяхна главна задача е да контролират речното ниво. Освен това се използват за напояване, за направа на електроенергия и с туристическа цел. Черно езеро (Černé jezero) в Бохемия горите е най-голямото и най-дълбокото природен езеро в Чешката република със средна дълбочина от 15 метра. Оделезкото езеро (Odlezly Lake) е най-младото в страната, а зоната около него е обявена за защитена природна територия.

Паркове в Чехия

Чехия има общо 4 национални парка и около 24 защитени резервати и територии. Навярно най-важен между тях е Национален парк Шумава, който е и биосферен резерват, защитен от ЮНЕСКО. Останалите три национални парка на Чехия са Крконоше (Krkonoše National Park), който е най-старият в страната и също е биосферен резерват, Национален парк Подиже (National Park Podyjí) в Южна Моравия и Чешки Свицарско (České Švýcarsko National Park), който всъщност обхваща живописния района на Бохемски Швейцария в Северозападна Чехия. Тази защитена зона на страната е близо до Национален парк Саксонска Швейцария (Saxon Switzerland National Park) в Германия.

Планини в Чехия

Релефът на Чешката република представлява красива симбиоза от живописни и разнообразни земни форми. В тяхната среда доминира Чешкият масив, в т.нар. Чешко-моравска платовидна област. Тя е обградена с Рудните планини, Чешки лес, Шумава и Судетските планини, които от своя страна се поделят на няколко части – Крконоше (Krkonoše Mountains), Есеник, Лужицкие, Изерские и Орлицкие планини. В Крконоше се издига и най-високият връх в Чехия – Снежка (Sněžka), достигащ 1603 метра височина. Голяма част от територията на страната е заета от Чешкият масив, ограден с планински хребети - Шумава, Чешки (Бохемски) лес, Крушне хори (Рудни планини), Судети и Бохемско-Моравските възвишения. Тук е Харахов, който е един от най-популярните чешки зимни центрове. Разполага със 180-метровата шанца за ски скокове и е местната гордост.

Реки в Чехия

Чехия е важен хидрографски възел. През нея минава част от Главния европейски вододел, който разделя отточните области на три морета. Речната мрежа е гъста. Главната река е Елба с притока си Вълтава. Други по големи реки са Морава и горното течение на Одер. Те са главен европейски вододел към Черно, Северно и Балтийско море. Речни кораби плават по река Елба и Одер. Пристанища са Прага, Усти над Лабем и Дечин. Най-общо Бохемия е водосборният басейн на Елба, Моравия - на река Морава, а Силезия е водосборния басейн на Одер. Вълтава се счита за национален символ на Чехия, като протича през цялата южна част на страната.

Пещери в Чехия

Конепрски (Koneprusy Caves) са най-голямата система от пещери, които могат да се намерят в Бохемия. Намират се близо до замъка Карлщайн (Karlstejn castle), на 40 км от Прага. С дължина от 2 км и вертикален диапазон от 70 м, тя е най-голямата пещерна система в Чехия. Разполощени в централната част на Моравския кръст, се намират пещерите Бул Рок (The Bull Rock Cave), известни със своите археологически находки. В близост се намират и пещерите в дефилето Макоча (Propast Macocha), които са популярна туристическа дестинация. Големият Моравски карст (The Moravian Karst) е карстов ландшафт, който е защитена зона и включва около 1100 пещери и проломи и обхваща площ от около 92 кв.км. Този район обхваща едни от най-важните геоложки дадености в Чешката република в лицето на Макоча. Пещерата (Šipka) в Моравско-Силезкия район е важна от археологическо гледище. При разкопки там е открита долната челюст на праисторическо дете.

Църкви в Чехия

В Чехия могат да се видят 11 величествени катедрали. Най-популярната катедрала на страната е навярно Свети Вит (Saint Vitus Cathedral) в Прага, която е в рамките на комплекса на замъка Прага. Друг забележителен храм в столицата е Свети Лаврентий (Cathedral of Saint Lawrence), който е главна катедрала на старата католическа църква. Центърът на Пилзен е доминиран от Свети Вартоломей (Saint Bartholomew), а Катедралата на Божественият спасител (Cathedral of the Divine Saviour) е гордост на Острава. Невероятно красива със своята нео-готическа архитектура е Свети Вацлав (Saint Wenceslas Cathedral) в Оломоуц (Olomouc). Високите заострени кули на Катедралата Свети Петър и Свети Павел (The Cathedral of Saints Peter and Paul) в Бърно са един от най-важните архитектурни паметници в Чехия. Символ на град Кутна Хора е пищната готическа катедрала Света Варвара, считана за една от най-важните и ценни за цяла Чехия. Срещу нея е бившият йезуитски колеж - църквата Свети Джеймс от 17 в. с нейните уникални стенописи. До Кутна Хора, в малкото градче Седлец (Sedlec) може да се види уникален храм, изработен от костите на 40 хиляди мъртъвци.

Манастири в Чехия

Само в столицата Прага има 4 големи манастирски комплекса - бенедиктския Бревнов (Břevnov Monastery), Емаус (Emmaus monastery) и великия Страхов (Strahov Monastery), основан през 12 век и обителта Емаус (Emmaus monastery). Манастирът Злата корона (Golden Crown) принадлежи към най-добре запазените цистериански манастири в Чешката република. Намира се на 10 км от Чешки Крумлов и е основан 1263 г. В Тиснов (Tišnov), в Южноморавски край, може да се види красивият женски манастир Porta coeli, или в превод от латински "Божията порта". Една от най-важните исторически забележителности в Южна Бохемия е обителта Висши Брод (Vyšší Brod Monastery), разположен на десния бряг на река Вълтава. Близо хилядолетният Кладруби (Kladruby) е бенедиктски манастир в района на Пилзен и е първият за който се споменава още през 1115 г.

Водопади в Чехия

Равнинно-планинският характер на релефа на Чехия и големите хидро ресурси са предпоставка за образуването на доста красиви водопади в страната. Най-големият водопад на Чешката република е Панчавския (Pančava waterfall), образувал се в голямата планина Крконоше (Krkonoše). Неговите води падат от 148 м височина. Водопадът, който се намира при най-голяма надморска височина в страната е Хорни Упски (Horni Upa waterfall), висок 129 метра. От 122 м височина спуска водите си водопадът Пудлавски (Pudlava waterfall) в същия планински масив. Още доста водопади са се образували в Крконоше, а има 3 водопада извън планината, които са с височина до 30 м.