Япония

Информация

  • Население127960000
  • СтолицаТокио
  • Валутаяпонска йена (JPY)
  • Телефонен код+81
  • Езикяпонски

Местоположение

Япония е държава в Източна Азия, разположена на Японските острови в Тихия океан. Япония е конституционна монархия с държавен глава Императорът. Японския архипелаг се простира на повече от 3200 км и огражда от изток Японско море.В територията и се включват около 3900 острова,от които най-големи са Хоншу,Хокайдо,Кюшю и Сикоку. Площа на стараната възлиза на 378 хил.кв.км.На изток Япония граничи с Тихи океан,на юг с о-ви Рюкю, на север с Курилските о-ви, о-в Сахалин, а на запад с КНДР, Република Корея, Русия. Япония е страната на шогуните, самураите, синоним на гордост, мъжество и стоицизма на една велика нация. Кимоното (на японски: означава "нещо за носене, за обличане", от ки или киру – обличам и моно - нещо) е традиционната национална дреха на Япония и един от символите на страната. От Япония идват изкуствата като оригами, икебана и малките дръвчета бонзай, традиционната чаена церемония, които днес се радват на световна популярност. Национални спортове са сумото, джудото и кендо, а сушито е любима храна навсякъде по света. В продължение на много векове сакура (японска вишна или черeша), e любимият цвят на японците и е станал символ на японския характер. Сакура символизира красивата, но променяща се природа, лайтмотив известен в Японската поезия и проза, които често се наричат "моnо aware" – изтънчено чувство на тъгa. Вишневи градини има в почти всеки храмов комплекс в страната. Основна храна в Япония е оризът, макар че хляба и тестените изделия също са популярни. Наред с традиционните ястия темпура (панирани морски продукти и зеленчуци), сашими (филе сурова риба) и нигири-дзуши (филе сурова риба върху оризова хапка). Има и голямо разнообразие на вагащи (японски сладкиши за чай) Вагаши (Wagashi) се приготвя от оризово брашно или пшенично нишесте захар, адзуки (вид бобово растение) и други съставки.

Градове в Япония

В Япония преобладава градското население(78%), което живее предимно в големите градове на остров Хоншу. Тук е 4/5 от населението на страната. Столицата Токио е наи-големият мегаполис в света. Други големи градове са Йокохама, Нагоя, Сапоро, Кобе, Киото, Фукуока, Хирошима, Китакюсю. Административното деление на Япония е на 47 префектури, от които 3 градски (Токио, Киото и Осака), обединени в 9 региона (от тях 5 на о-в Хонсю). По-големи морски пристанища са Кобе, Тиба, Йокохама, Нагоя, Осака, Хакодаме. Международни летища са Токио (Хенеда, Нарита), Осака. Токио е столицата на Япония, както и най-многолюдната конурбация в света. Градската му агломерация e над 34 000 000 жители. Градът е построен още през 1602 г. Старото му име е Йедо (или Едо). В буквален превод името Токио означава "Източна столица", от йероглифите ("то", изток) и ("кио", "kyo", столица). Старата столица е Киото. Осака (на японски Ōsaka-shi) е столицата на Област Осака и третия по-големина град в Япония, с население 2,7 милиона души. Градът е разположен на остров Хонсю, на устието на река Йодо. Осака е историческата и търговската столица на Япония и все още е един от най-добре развитите индустриални центрове и пристанища в страната. Районът Осака-Кобе-Киото има население 17 510 000 души. С това градът се нарежда на второ място след Токио. Хирошима (на японски: Кунрей-шики: Hirosima) е столицата на едноименната префектура Хирошима, както и най-големият град в областта Чугоку в Западна Япония. Той е известен като първия град, обект на атака с атомна бомба - от страна на САЩ по време на Втората световна война.Нагазаки е известен като вторият град обект на атака с атомна бомба - от страна на САЩ по време на Втората световна война.

Замъци в Япония

Будизмът навлиза в Япония през периода Асука (593-710), пренесен от Китай. От тогава будистката архитектура оказва изключително влияние върху японската архитектура. През периода Нара (710-794) в Нара е издигнат престолен град, наречен Хеиджокьо, който с перпендикулярните си улици наподобява китайската столица. Храмът Норюджи, построен под влиянието на будизма през 607 г., е най-старата дървена конструкция в света и част от наследството на ЮНЕСКО. Дворецът Тосанджо (1043 г.) е пример за архитектурата на периода Хейан (794-1185). В разцвета на феодализма през 16 век били построени много замъци. Въпреки че били изграждани като отбранителни съоръжения, замъците също така били мерило за силата и властта на владетелите. Малкото от тях, запазили се до наши дни, впечатляват с бойните си кули (теншукаку). Всекидневните в дворците били изящно украсени, а читалните и чакалните били изпълнени в стил шоин зукури. Пример за този стил е Широшоин в Ниши-Хонгендйи в Киото. В стария град на Токио се намира и императорският дворец, около който са разположени сградите на правителствените органи, банки, седалища на вестници. Императорският дворец в Токио е открит за посетители само веднъж в годината, на рожденния ден на императора. В останалите дни посетителите не могат да го видят, тъй като е обграден от дървета, стени, крепостни съоръжения и водни канали.

Забележителности в Япония

Япония е една от най-предпочитаните туристически дестинации заради уникалната японска култура, красива природа и богато културно-историческо наследство. През 2011 г земетресение и вълни цунами изкараха извън строй ядрените реактори на централата Фукушима. Това донесе на страната една от най-големите катастрофи в новата й история, отнела хиляди животи. В момента японската икономика и туризъм се съвземат от трагедията. Мостовете между Хоншу и Шикоку (The Honshu-Shikoku Link Bridges) свързват островите Хоншу и Шикоку. Те са висящи, продукт на най-новите технологии. Мостът Акаши, е с най-дългата висяща част от конструкцията (1991 м)в цял свят. Аманохашидате е пясъчен насип в североизточната префектура Киото и е една от трите най-красиви местности на Япония. Той е прочут с великолепието на своите над 6 000 възлести борови дървета.

Езера в Япония

Япония е популярна със своите великолепни градини, които са цели комплекси произведения на изкуството. Най-древните градини датират от периода Асука (593-710 г.) и периода Нара (710-794г.). В областта Ямато (сега в префектура Нара) градинарите на императорското семейство и на влиятелните кланове създали имитация на океански пейзаж, който включвал големи езера с острови, обградени от "крайбрежие". През Киото минават няколко реки и изкуствени канали текат през различните части на града. Летата в Киото са горещи и влажни, затова започнало изграждането на езера и водопади, които носели прохлада. Потоци, наречени яримизу, минавали между сградите и през градините на дворците. Овалните езера в стил фуна асоби (разходка с лодка) често били достатъчно големи за плаване, а за удобство по време на риболова били издигани павилиони, надвиснали над водата и свързани с другите части на двореца чрез покрити коридори. Между основната сграда и езерото имало обширна площ, покрита с бял пясък, живописно място за провеждане на официални церемонии.

Паркове в Япония

Ценната и невероятно красива природа на Япония е защитена в 27 национални парка, 52 квазинационални, около 300 префектурни природни парка с обща площ над 5 млн.хектара. Освен тях има още 5 комплексни, 141 геоложки, 515 ботанически, 109 зоологически, 93 горски резервата и други с обща площ над 1,2 млн.

Планини в Япония

Територията на страната е с преобладаващ планински релеф.В нея има действащи и угаснали вулкани.Годишно се отчитат около 1500 земетресения.Горите заемат около 2/3 от територията й. Вулканът Фуджи (на японски Фуджи-яма или Фуджи-сан ,в зависмост дали в случая значи планина или връх) се намира на остров Хоншу и е най-високата точка на Японските острови - 3776 м. Вулканичната дейност е затихнала( последно изригване-около 1707 г.), когато вулканската пепел стигнала до Токио, отдалечен на 100км. Сега кратерът е покрит почти през цялата година с гъста снежна покривка с изключение на месеците юли и август, когато е най-удобното време за изкачване. Вулканът Фуджияма е не само чудо на природата, но и свещено място. Будистите го почитат като врата към отвъдния свят. Със своя покрит със сняг конусовиден връх, елегантно спускащи се склонове и идеално кръглата форма на основата, Фуджи е изключително красив. Според японците е недопустимо да не изкачиш Фуджияма поне веднъж в живота си, както е нелепо да го изкачиш повече от един път

Реки в Япония

Характерни за Япония са тайфуните и късите пълноводни реки.Най-дългата река в Япония е Синано (Sinano River), достигаща дължина от 367 км, която тече от Нагано (Nagano) до Нигата (Niigata). След нея големи и важни реки за страната са Ишикари (Isikari River) (268 км), Тоне (Tone River)(322), Китаками (Kitakami River), Кисо (Kiso River) и др. Обикновено японските реки извират от гористите планински местности и преминават през V-образна долина през горното си течение, продължават към алувилани полета, което позволява отглеждането на ориз.

Пещери в Япония

Няколко пещери представляват интерес на територията на Япония. Популярна туристическа атракция е пещерата Абукима-до (Abukuma-do) е префектура Фокушима, която е обявена за част от националното наследство. Интересни и красиви пещери може да видите в рамките на Национален парк Акиошидай Койси (Akiyoshidai Quasi-National Park). Последните си дни прекарва в медитация в пещерата Реигано (Reigandō) легендарният за японската история Миямото Мусаши (Miyamoto Musashi).

Църкви в Япония

В Киото, старата столица на Япония и може би най-богатия на исторически ценности град на страната, се намират най-старите храмове - Киомизу. Те представляват комплекс от тридесетина постройки, чието изграждане е започнало в края на периода Нара през 778 година. Повечето от тях са дървени, поради което са били многократно разрушавани и опожарявани през вековете, за да бъдат изградени отново през 1633 година от известния шогун Токугава Иемицу, управлявал в началото на периода Едо. Кинкакуджи или още известен като Златният павилион е един от най-известните храмове в Япония. Разположен е в Киото, в подножието на хълма Кинугасаи и е част от храма Рокуонджи. Целият павилион освен мазето са покрити с чисто злато, което го прави изключително ценен. Като будистки храм павилионът съхранява реликви на Буда. Храмът Бьодоин е построен през 1053 г. и е разположен на брега на река Уджигава. Архитектурният стил е много изискан.

Манастири в Япония

През 8 век 7 основни конструкции оформяли облика на манастира: пагода, главна зала, зала за проповеди, камбанария, хранилище, обща спалня и столова. Дворът бил обграден с масивна стена с врати от всички страни, като обикновено вратите били на два етажа. Главната зала била основното помещение за поклонение. В по-старите храмове залата за проповеди била най-голямата и се използвала от монасите като място за четене, учене и богослужение. Храмът Изумо е най-големият действащ шинтоистки храм В Япония и единственият, описан в митологията. Висок е 25 м, а в сегашния си вид е от 1744 г. Основната част на храма е в стил Тайша и представлява квадрат с размери 12х12 метра, с Колонада - 9 Колони, по 3 в 3 реда.

Водопади в Япония

Министерството на околната среда в Япония събира през 1990 г Топ 100 на най=добрите водопади в страната. Общо 517 водопади могат да се видят в страната на шогуните. Много от тях се намират в отдалечени планински места, но с увеличаването на туризма през последните години, броят на посетителите е значително увеличен, което обаче води и до последици върху околната среда. Един от красивите планински водопади е Шомьо (Shomyo Waterfall), а широкият и нежен гребен на водопада (Shiraito Waterfall) е буквално приказна гледка.