Босфорът

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Босфорът

Босфорът (Bosphorus) е мястото, където двата континента – Европа и Азия намират своята допирна точка. Босфорът е протокът, свързващ Мраморно и Черно море, като успоредно с това той е „паралелът”, който отделя европейската част на Турция (Румелия) от азиатската (Анадола). От двете страни на Босфора е разположен колоритният Истанбул. Името на протока Босфора крие своя корен от гръцкото наименование Βόσπορος, което в буквален превод звучи като „минаването на вола“. За жителите на Истанбул Босфорът съществува с името „Боаз“.

Древните гърци наричали Босфора с наименованието Керченски пролив. Икономическата важност на Босфора се базира на това, че той осигурява достъп до Средиземно море и световните океани, както и до големи части на Русия, Украйна, Закавказието и югоизточна Европа. Основно звено в експорта през Босфора е отредено на нефта, който се пренася в посока от Русия и Каспийския регион.

Босфорът

Важен е транспортът и на селскостопанските и промишлени стоки. От векове насам Босфорът е едно от основните и възлови места за пътнически международен превоз и търговия.

Днес Истанбул третира като забележителности на града двата моста, които са издигнати над Босфора. Те съединяват Европа и Азия. Първият мост носи името Мостът Ататюрк и Мостът Боазичи, наричан често „мостът на проливите”.

Мостът Ататюрк е построен изцяло по английски проект, като цялата кампания по издигането и финансирането на Моста Ататюрк над Босфора е осъществена благодарение на от англо-германски консорциум . Мостът Ататюрк се счита за един от най-големите в цял свят. Размерите му достигат на дължина 1074 метра, а включително и подспътите към него дължината нараства до близо километър и половина.

Опорите на този мост над Босфора достигат височина от цели 165 метра. Над самия пролив височината на съоръжението Ататюрк възлиза на около 64 метра. Тук движението на автомобилите е организирано в шест пътни ленти. С построяването на моста Ататюрк над Босфора транспортът на протока коренно се променя. Преди той да бъде издигнат преминаването между Европа и Азия ставало с ферибот, което отнемало много повече време в неприятно чакане и по-бавно предвижване. Мостът е окончателно завършен през 1973 година.

Вторият мост над Босфора е кръстен на името на султан Мехмед Фатих Завоевател или Фатих Султан Мехмед. По своята същност той е висящ, като е разположен на 5 километра от Моста Боазичи. Тази втора конструкция над Босфора е построена от японски инженери, архитекти и специалисти, като крайният проект възлиза на сумата от около 130 милиона долара. Мостът Фатих Султан Мехмед е окончателно завършен и пуснат в експлоатация през 1988 година. Дължината му достига до 1090 метра. Днес е завършен и проектът за трети мост на Босфора, а отделно се проектира и тунел под самия пролив.

Самият пролив Босфор се е образувал едва преди 7 500 години, което е научно обосновано. Първоначално нивата на водата в Черно и Средиземно море са доста по-ниски. В края на последния ледников период, в резултат на топенето на големи ледени маси, водното равнище стремглаво се повишава и мощният поток вода за няколко дни си пробива път. Тези данни са на база иследвания на дънният релеф на Босфора. Две течения преминават през Босфора. Повърхностното тече от Черно към Мраморно море, а дълбочинно тече в посока към Черно море.

Днес бреговата ивица на Босфора е с дължина около 30 километра. В северната си част проливът достига до максимална ширина от 3 700 метра, а в по-малката си част между крепостите Анадолухисаръ и Румелихисаръ Босфорът е широк около 750 метра. Средната дълбочина на Босфора в централната му част варира от 36 до 124 метра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
44
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Румен
Румен
13.05.2012 13:56
Къде пише, че Истанбул е столица, че не го намерих?
1
0
Анета
Анета
28.02.2012 13:54
Да-а, така цялата достоверност на информацията е под съмнение. Надявам се грешката да е неволна?
1
0
Милко
Милко
03.02.2012 22:23
Как да чета статия за Турция, като малоумникът, който я е написал, не знае коя е столицата Й .....
0
0