Връх Еверест

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Връх Еверест

Връх Еверест е най-високият връх на нашата планета. Неговата рекордна височина достига грандиозните 8848 метра. Размерите на Еверест са толкова огромни, че погледната нашата планета от космическото пространство, тя придобива леко крушовидна форма именно заради извисяващият се връх Еверест.

Еверест официално има три имена - англоезичното - Еверест, тибетското Джомолънгма (Qomolangma), което в превод означава „Богинята-майка на света", а на непалски наименованието на гиганта е Сагарматха (Sagarmāthā), което означава „Високо в небесата“. Връх Еверест е разположен в планината Хималаи, която е на границата между страните Непал и Китай.

Връх Еверест

Самото английско наименование идва от фамилията на директора на Индийската топографска служба полковник Джордж Еверест, заемал този пост между 1830-1843 година. За първи път рекордната височина на Еверест е измерена през далечната 1856 година, като по това време планинското възвишение се е наричало просто връх XV.

Тогавашните измервания сочат височината на Еверест с осем метра по-малко от реалните му 8848 метра. Едва през 1955 година са измерени реалните височини на Еверест. Откриването и измерването на Еверест през 1852 е свързано с големи трудности, тъй като властите на Тибет, Китай и Непал забраняват достъпа на Индийската топографска служба до Хималаите.

Връх Еверест е измерен благодарение на дългогодишни усилия и с помощта на теодолити с голямо увеличение. Те дават възможност да се установят точки на разстояние над 200 км. Самият връх Еверест е измерен от разстояние 170 км лично от тогавашният директор на Индийската топографска служба Андрю Уо.

Резултатите от измерването са потвърдени от началника на Изчислителния отдел Радханатх Сикдхар. Тогава Андрю Уо предлага този връх да бъде наречен с името Еверест заради огромните заслуги на полковник Джордж Еверест, който от 1823 до 1843 създава първата подробна триангулачна мрежа в Британска Индия. Официално Еверест носи това име от 1865 година.

За първи път в човешката история Еверест е покорен на 29 май 1953 година. На върха на най-високата планина първи стъпват Едмънд Пърсивал Хилари, който е новозеландски алпинист . Заедно с него е и екстремистът шерп Тензинг Норгей. Стигнали до най-високата точка на Еверест двамата алпинисти развяват отгоре четири флага – тези на Великобритания, Непал, Индия и ООН.

Като най-високият връх в света, Еверест привлича катерачи и алпинисти от всички категории. Да покорят върха непрекъснато се опитват както професионалисти, така и обикновени ентусиасти готови да заплатят солидни суми на професионални планински водачи за да осъществят своята мечта. Реално Еверест не е толкова труден за покоряване по стандартния маршрут в сравнение с други осем-колоси като К2 или Нанга Парбат. Рискови за живота на предприелите покоряване на Еверест обаче са височинна болест, лошото време и силния вятър.

Everest

Статистиката към 2007 година сочи, че до върха са осъществени 3679 изкачвания от 2436 човека. Това прави катерачите значителен източник на туристически приходи за Непал, чието правителство освен това изисква от експедициите закупуване на разрешително за изкачване. Едно такова разрешително може да достигне 25 000 долара на човек.

Трагичната статистика показва, че на Еверест са изгубили живота си 210 човека. Условията в Зоната на смъртта са толкова тежки, че повечето трупове са оставяни там където човекът е загинал. Изкачването на връх Еверест може да е съпроводено с неприятни гледки на загинали по време на покоряване на върха хора, чиито трупове са видими или са буквално насред стандартния маршрут за изкачване. Основните маршрути за достигане на върха на Еверест са два – по югоизточния и по североизточния ръб.

На 11.04.2010 година едно 13-годишно момче стартира опит да покори величествения Еверест. Със своето амбициозно начининание младият американсец Джордан Ромео се опитва да постави рекорд за най-младия човек, изкачил заветните 8848 метра и успя. Преди младияр Ромеро да покори Еверест този рекорд се държеше от 16-годишният непалец Темба Шерпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
59
413
35
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати