Водопадът Върнал

23.11.2010
Водопадът Върнал

Водопадът Върнал (Vernal Fall) е един от природните феномени, които могат да се видят на територията на Национален парк Йосемити. Тази защитена територия, която предлага красиви картини от водни басейни и планински възвишения е разположена в източно централната част на Калифорния, непосредствено до Сиера Невада.

Национален парк Йосемити е обявен за защитена природна местност в САЩ през 1890 година, а освен това е включен в списъка със световното природно наследство на ЮНЕСКО. Сред 1200 квадратни мили в Йосемити могат да се видят безброй езера, долини, планински възвишения, покрити с тучни ливади и десетки водопади, сред които Водопадът Върнал е един от най-красивите.

Водопадът Върнал е разположен на река Мърсед само малко по-надолу от водопада Невада. Водопадът Върнал не е видим от основната част на тукашната долина, но лесно може да се достигне по по добре маркирана пътека, която започва в близост до Природозащитния център, който пък от своя страна е на половин миля от края на официалния автомобилен път. Маршрутът, който води до Водопадът Върнал е първокласен, но въпреки това доста скалист и песъчлив, а допълнително неудобсто създава и фактът, че често гъмжи от хора. Пътеката носи името The John Muir Trail и започва да се вие по зелена и живописна местност малко по-насевер от самата река Мърсед.

Въпреки че официалната височина на Водопадът Върнал е 97 метра, центърът за географски изследвания на Съединените американски щати го измерва на 73 метра. Основната пътека, която води до Върнал се нарича Мъглявата пътека. Тя достига толкова близо со падащите в коритото водни маси, че туристите буквално са заливани от милионите малки капки, образувани при сблъсъка на падащата и спокойната вода. Водопадът Върнал е добре видим и от мястото, наречено Glacier Point.

Върнал може да се посети през цялото време на годината, макар че към края на лятото водните маси са по-малки, в резултат на което водата пада на няколко канала, а не на един голям мощен пад, както е по време на по-студените месеци от годината. През есента и зимата туристите буквално могат да бъдат „измокрени до кости”, преминавайки през Мъглявата пътека. Целият й преход трае около 15 минути, а той отвежда до връхната точка на скалите на водопада Върнал.

В горната част има образувал се малък басейн, наречен Emerald Pool. В тази зона на Върнал през последните десет години са загинали 10 души. Последният смъртен случай е през 2007 година, когато един турист се опитвал да прескочи от скала на скала при Върнал. Плуването в района на Върнал, както и във всички останали водопади в рамките на Национален парк Йосемити е абсолютно забранено, но въпреки това винаги се намират ентусиасти, които смятат, че забраните не важат за тях.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати