Остров Бали

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Bali

Остров Бали (Bali) се намира в сърцето на Индонезийския архипелаг (Indonesian island), който е най-големият на планетата с неговите общо 17 500 острова. Бали заедно с остров Ява (Java), разположен на запад и Ломбок (Lombok) - на изток образуват верига, която е известна по цял свят като една от най-красивите, спокойни, екзотични и луксозни туристически дестинации. Бали е част от Република Индонезия, като стои южно от Екватора, между остров Ява на запад и останалата част на Lesser Sauda Islands - Sumbawa, Flores, Sumba, Timor в източна посока.

Бали е нещо като съвършеното място за почивка. Тук невероятните природни дадености са съчетани с богатата история, култура и изкуства на местното население. Остров Бали е една от най-красивите симбиози между красиви плажове, тропически климат и джунгла, извисяващи се вулкани, планински склонове покрити със стъпаловидно оформени оризови тераси.

Остров Бали

Освен неповторимата природна красота в Бали туристите имат възможност да се докоснат до богатата култура на тукашните хора. Ислям и будизъм се преплитат и съставят уникалните традиции и изкуства, сред които смайващи танци, скулптура и живопис.

Неслучайно Бали се счита за едно от най-красивите места в света. Островът е известен още като "Острова на хилядата храма" заради множеството си пагоди и будистки храмове. Столицата на Бали е Денпасар (Denpasar) и се разпростира по южния бряг на острова.

На западната част на Бали е разположено голямото пристанище Сингараджа (Singaraja). Друг особено интересен град в Бали е град Убуд (Ubud), който заедно със столицата се счита за най-културното и свещено място. Двете населени места предлагат множество музеи, галерии. Други популярни туристически градове на Бали са Кута (Kuta), Санур (Sanur), Джибаран (Jimbaran), Семинийак (Seminyak) и Нуса Дуа (Nusa Dua).

Бали

Днес на остров Бали живеят около 3 милиона души. 93% от тях са хинди, а останалата част мюсюлмани. Основната част от препитанието на местните идва от земеделието и по специално отглеждането на ориз. Риболовът е другият голям отрасъл на Бали. Типично за Бали е голямата поляризация на бедни и богати.

Луксозните хотели, заведения и атракции за туристите ярко контрастират с ниския жизнен стандарт на местните. Дължината на остров Бали е 153 километра, а на ширина този тропически рай е 112 километра. Общата му площ възлиза на 5 633 км2. Сред най-големите природни атракции на Бали е връх Агунг (Mount Agung). Той е активен вулкан и е най-високата точка на острова с неговите 3 142 метра надморска височина.

Интересна е плажната ивица на Бали – северните пясъци на острова са тъмни и искрящи под напичащото слънце, а по южната брегова ивица плажовете са снежно бели и се мият от вълните на Индийския океан. От тропическата джунгла може да доловите невероятния аромат на орхидеи и хибискуси.

Туристическата обиколка на Бали, като оставим настрана лазурните плажове обградени с тропически дървета по периферията и атракциите за туристите, са невероятно много и разнообразни. Особено атрактивен за посещение е балийският театър. Ще останете очаровани от множеството галерии, търговски центрове и различни магазини, от които се носи невероятно ухание на ароматни свещи.

Екзотичен плаж на остров Бали

Не пропускайте да се насладите на местната кухня, като рибата и морските дарове са едни от най-вкусните специалитети. Имате възможност да си изберете между доста видове риби, скариди, омари, раци, октоподи. Просто си харесайте някоя, а балийските майстори ще ви я претеглят и ще я приготвят, така, както желаете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати