Черни връх

28.09.2011
Черни Връх на Витоша

Черни връх е най-високата точка на Витоша планина. Разположена в Югозападна България Витоша очертава югозападните граници на столицата София и е една от любимите дестинации на множество софиянци през уикендите. От София се открива обстойна гледка на цялата планина и Черни връх, като определено жителите на столицата са облагодетелствани да имат една от най-красивите планини в България „на една ръка разстояние”.

Начело с Черни връх, достигащ до значителните 2290 метра надморска височина, Витоша се нарежда на четвърто място сред най-високите планини в България. Изпреварват я единствено Рила, Пирин и Стара планина, като от самата Витоша се открива прекрасна гледка на Балкана. За софиянци точки като Златните мостове, Копитото и Боянския водопад, отдавна са се превърнали в обикнати места за посещение през почивните дни. При хубаво време по туристическите пътеки на Витоша се разхождат повече от 2000 души.

Витоша и Черни връх са включени в списъка със Стоте национални туристически обекта, което е разбираемо, имайки предвид, че Витоша е първият национален парк на Балканския полуостров. Природен парк Витоша се разпростира на територия от 26 606 хектара, а в рамките му са включени два резервата– Бистришко бранище и Торфеният резерват. Самото име на планината има тракийски произход, като означава „двувърха, двуделна”.

Изкачването на самия Черни връх е най-голямото предизвикателство, което планината отправя към хората. Една част от маршрута може да изминете със седалков лифт, който ще ви отведе до хижа Алеко. Има общо два лифта, които могат да са начало на пътешествието до Черни връх - кабинков лифт "Симеоново" и седалков лифт "Драгалевци". Последният стига до хижа "Голи връх". Оттам насетне ви предстои нелеко изкачване пеша, което трябва да е подкрепено от стабилна екипировка. Но и дори да сте аматьори в планинските изкачвания, пак ще се справите.

Черни Връх

Най-общо Черни връх е достъпен от следните точки: Алеко, от която се намира на час и половина преход, хижа Тинтява (три часа и половина), хижа Еделвайс, разположена на два часа и половина и село Чуйпетлово, което си е доста дълъг преход от четири часа и половина). Като цяло ясна маркировка има само по част от маршрутите, затова е за препоръчване да предприемете изкачване на Черни връх от Алеко, като най-популярен маршрут.

Стигнете ли веднъж горе ще разберете, че целият труд и изкачването са си заслужавали. На върха може да отдъхнете в заслон "Черни връх", където се дават и печатите за книжката към 100-те национални туристически обекта. Ако на връщане искате да пренощувате в някоя от хижите под Черни връх, имате доста варианти като "Селимица", "Кумата", "Фонфон", "Тинтява", "Еделвайс", "Момина скала" и др.

Ако ли пък искате да се докоснете до колкото се може повече забележителности на самата Витоша, не пропускайте прехода до Боянския водопад, откъдето може да се насладите на неповторима гледка към цяла София, лежаща в Софийското поле. В полите на Витоша и Черни връх се намира Боянската църква. Тази старина се счита за един от културните символи и културен паметник на България, който е получил признание от ЮНЕСКО, фигурирайки в списъка със световното културно и природно наследство.

Самата Витоша планина е единствената купеста планина в България. Нейното било се оформя от най-високите и близко разположени върха - Черни връх и Резньовете. Доста близо до самия връх е разположен резерват Торфено бранище, където могат да се наблюдават повече от 300 вида мъхове и около 500 вида водорасли. Сред върховете, разположени в близост до Черни връх са Голям и Малък резен, Скопарник, Купена, Самара и Селимица.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

3.8
Общо гласували: 12
5 3
4 5
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати