Водопадът Селфос

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Селфос

Обиколката на природните забележителности на Исландия включва задължително прелестните водопади, които тук са в изобиие и са едни от най-красивите на нашата планета. Освен внушителния Детифос, съвсем близо до него се намира и прелестният водопад Селфос (Selfoss Waterfall).

Водопадът Селфос е един от трите огромни и красиви водоскока на река Йокулса (Jokulsa). Целият район наоколо е защитен в рамките на едноименния национален парк. Селфос се е образувал на около километър на юг от мощния водопад Детифос (Dettifoss).

И двата водопада попадат в рамките на Северна Исландия. Водопадът Селфос се е формирал на около 30 километра преди реката да се влее в Öxarfjörður, залив на Арктическо море.

Селфос е водопад с широк гребен. Височината му варира между 8 и 14 метра, като средната му височина е 10 м височина. Падащите и разпръскващите се води на тази природна забележителност на Исландия се виждат доста добре от ръба на каньона по пътя за Детифос, който се счита за най-мощният водопад в Европа.

Водопадът Селфос

Самата река Йокулса води своето начало от разтопените ледове на глетчера Ватнайокул (glacier Vatnajökull) и затова водният поток на Селфос варира в зависимост от сезона, времето и вулканична дейност в района.

Целият водопад Селфос има гребен с ширина около 40 метра, а водата се стича в корито с ширина около 100 метра. След това корито водите на Селфос и на река Йокулса a Fjollum потичат през красиво и дивно дефиле, което е част от Националния парк (Jökulsárgljúfur National Park).

Красивият Селфос е един от специалните природни гледки на Исландия, които задължително трябва да се видят. Предполага се, че името му идва от някогашната ферма Holssel, която преди е функционирала тук, но днес е изоставена. Някои местни жители разпознават водопада Селфос под името Уилард (Willard waterfall), на името на Willard Fiske.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати