Вила Хамершмид в Бон

25.01.2011
Вила Хамершмид в Бон

Като бивша германска столица в продължение на четири десетилетия Град Бон е запазил редица културни паметници, които днес могат да се разгледат в една спокойна градска обстановка, каквато цари в Бон.

Емблематична сред административните сгради е Вила Хамершмид (Villa Hammerschmidt), която е известна до обединението на Германия като резиденция на федералните президенти на страната от 1950 г насам. И днес, от 1994 г, Вила Хамершмид е едно от седалищата на федералния президент на страната. Другото е дворецът Белвю (Bellevue Palace).

Вила Хамершмид удивително много напомня на Белия дом във Вашингтон и поради това мнозина я наричат по същия начин – Белия дом на Бон. Тя е разположена на северния бряг на река Рейн, в непосредствена близост до двореца Шаумбург.

В средата на 19 век крайбрежието на Бон е било известно като “Рейнската Ревиера”. Много от забележителните постройки с прекрасен изглед към долината на реката и околните планински хълмове са били построени през този век, включително и Вила Хамершмид.

През 1862-1863 търговецът Albrecht Troost възлага издигането на прелестната вила на строителния майстор August Dieckhoff. През 1867 година, крал Леополд, известен като “Захарния крал”, закупува имота и нарежда на архитекта Ото Пенер да преустрои Вила Хамершмид в класически стил. През 1878 година окончателно е изграден и 5-хектаровият красив парк около вилата.

Крал Леополд не пести никакви средства и с всеки детайл иска да демонстрира лукс, удобство и изисканост. Пример за това е стъкленият купол на … Между 1899 – 1928 година Вила Хамершмид е собственост на търговеца Рудолф Hammerschmidt, който развива успешна търговия с памук и в крайна сметка дава името на резиденцията.

Между 1928 – 1945 годинаВила Хамершмид се разпродава на търг и се “разпада” на няколко отделни апартамента. През 1945 – 1949 година резиденцията е окупрана от британските окупационни войски в Германия след Втората световна война. От 1950 година е собственост на Германската държава.

Днес Вила Хамершмид граничи с река Рейн на север и е разположена точно срещу зоологическия музей Кьониг на юг. На горния етаж на сградата се помещава частният апартамент на германския президент, докато на приземния етаж са ситуирани държавни стаи, които се използват за церемониални цели.

През 1949 година Hermann Mattern е помолен да обедини красивите градини на Вила Хамершмид заедно с тези на замъка Шаумбург в един общ просторен и красив парк. Инженерът проектира един наистина впечатляващ парк, съставен от много зеленина, обширни площи, от които се разкрива красива гледка към река Рейн.

Към вече съществуващите дървета, специалистът добавя и някои редки видове, като бор и кедър, към които имал слабост. Днес разходката в парка на Вила Хамершмид е същинско удоволствие, имайки предвид и красивите скулптури на светци, които са навсякъде.

4
Общо гласували: 7
5 3
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати