Хиераполис

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Хиераполис

Удивителните форми на прословутата природна забележителност на Памуккале са неизменно свързани с древния град Хиераполис (Hierapolis). Хиераполис се намира в югозападната част на Турция, на около 225 км от Мармарис и могат да бъдат посетени в рамките на еднодневна екскурзия. Руините на Хиераполис и Памуккале се намират на 22 км североизточно от град Денизли.

Красотата на тези два обекта ги превръщат в едно от чудесата на света (според някои осмото), което е защитено от ЮНЕСКО през 1988 г. и включено в Списъка на световното културно и природно наследство. Днес тази турска територия без еквивалент по цял свят е известна като Национален парк “Хиераполис-Памук кале” (National Park “Hierapolis-Pamukkale”).

Хиераполис

Хиераполис е известен като древният град на лечебните води. Водни струи от древния град Хиераполис, богати на минерални соли, падайки от голяма височина, създават причудливи, вкаменени, ослепително бели каскади. За да се стигне до Памуккале трябва да се премине по каменни улици и руини на древния град.

В превод от древногръцки Хиераполис означава “свещен град”. Предполага се, че е основан в началото на 2 в. пр.н.е. като балнеолечебен център. За точна дата се споменава 190 г. пр.н.е. а за негови основатели - династията на Аталидите, владетелите на Пергамон. Хиераполис е бил много популярен сред римляните, страдащи от кожни болести и ревматизъм. Градът е наречен на името на Хиера, която била жена на Телефос, син на Херкулес.

През 133 г. пр.н.е. градът вече е в границите на Римската империя, а 1-2 век бележат най-важните моменти от историята си. Две силни земетресения - през 17 г. и през 60 г. разрушават голяма част от древното гръцко селище, като вторият земен трус се оказва фатален за съдбата на Хиераполис.

По заповед на император Нерон градът е построен отново на същото място, като след това е много по-голям и по-великолепен. Изградени са широки улици, театър, обществени къпални и къщи, снабдени с топла вода, която минавала по специална канализация.

Големият амфитеатър в Хиераполис е изграден през 129 г. в чест на посещението на император Адриан. По това време селището вече е прочут балнеолечебен център – тук идват хиляди хора да се лекуват, което предизвиква усилен строеж на сгради. Изградени са терми, гимназиум, няколко храма, главна улица с колонади, фонтани с минерална вода.

Извън градските стени е разположено просторно гробище с 1200 масивни и богато украсени гробници. След 370 г. Хиераполис влиза в пределите на Византия, но значението му не намалява. През 7 век градът е опустошен от персите и от поредното земетресение. През следващите векове градът се възстановява от части, но през 12 век, след нашествието на селджукските само за 2 века Хиераполис е обезлюден.

Днес сред забележителни исторически паметници на Хиераполис са от части запазените Римския театър, Християнската базилика, Храма на Аполон, Арката на Домициан, Римския курорт с минералните извори и огромен Некропол. Те са открити след археологически разкопки, започнали през 1957 г.

Главната улица на града е дълга 1500 м и широка 13, 5 м. Тя е ориентирана в посока север-юг и е започвала и завършвала с арки с колони. И до днес старият град не е разкрит изцяло. Безспорно най-внушителната постройка в Хиераполис е бил амфитеатърът, който е бил с капацитет от 15 000 седящи места, разположени на общо 45 реда. Днес обаче са успели да се запазят само 30 реда.

През 352 г. амфитеатърът е преустроен с възможност за водни представления. Интересни са и римските къпални, час от които днес е превърната в археологически музей.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
51
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати