Монпелие

05.04.2011
Центъра в Монпелие

Монпелие (Montpellier) е едно от приятните места в Южна Франция, което няма как да разочарова своите посетители. Разположен само на 10 км от крайбрежието на Средизмено море, Монпелие е приятно курортно градче, популярно с множеството си фестивали и като отличен университетски център. Често улиците на Монпелие през лятото са препълнени със студенти и хиляди хора, пристигнали тук, за да почиват на приятните плажове по крайбрежието.

Монпелие е разположен на река Лез (River Lez) в региона Languedoc-Roussillon и днес носи славата на най-бързо развиващия се град във Франция през последните 25 години. На визитната картичка на Монпелие стоят характеристиките на разнообразен, елегантен и артистичен град, сгушен между морето, живописните френски лозя и планински пейзажи.

Мекият слънчев климат на Монпелие го превръща в отличен курорт, който обаче съчетава тази си роля с културно историческата си памет в лицето на доста добре запазени старинни сгради. Едновременно с това Монпелие е университетски център с традиции още от Средновековието. И до днес негова гордост е Медицинският университет, който има вековна история.

Операта в Монпелие

Днес в Монпелие живеят около 250 000 жители в общо седем квартала. Градът набира популярност още през 10 век като голям търговски център, с добри търговски връзки с целия средиземноморския свят и като богат еврейски културен център с традиции на толерантност към мюсюлманите, евреите, катарите , а по-късно към протестантите. През 14 век са положени основите на катедралата Свети Петър в Монпелие, която в началото няма такъв статут, но през ранния 16 век епископът измества седалището си тук от Maguelone.

Изходен пункт за разглеждане на забележителностите в Монпелие днес е Площадът на Комедията (Place de la Comédie), разположен в югозападния край на центъра на града. В южна посока, по виещите се средновековни улички с отлично запазена старинна архитектура се стига до спокойния площад Place de la Canourgue. Това е Стария град на Монпелие, който пази постройки от 985 година. В историческият център са разположени и по-голямата част от хотелите в града.

Забележителност в Монпелие

Обиколката на забележителностите преминава през музея Fabre, разположен близо до Площада на Комедията. Основан през 19 век от François-Xavier Fabre, през 2007 година музеят отваря врати след продължителен ремонт и обновяване, струващи цели 61, 2 милиона евро. В него могат да се видят ценни произведения на изобразителното изкуство от световни майстори.

Триумфалната Арка в Монпелие

На бул. "Анри IV в Монпелие пък е разположена най-старата ботаническа градина във Франция - The Jardin des plantes de Montpellier. Създадена през 1593 г. днес в нея могат да се видят 2680 растителни вида, включително 500 ендемични за Средиземноморския регион. От тях около 2000 се отглеждат на открито, а към 1000 - под стъкло.

Преминавайки през катедралата Свети Петър (Saint Pierre Cathedral), Триумфалната арка Porte du Peyrou, завършена през 1693 година, акведукта Свети Климент (Saint Clément Aqueduct), стигаме до Университета на Монпелие, който е един от най-старите в света. Основите му са положени през 1160 година, но получава папско признание през 1289 година.

4.3
Общо гласували: 7
5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати