Единбург

15.04.2011
Единбург

Единбург (Edinburgh) – вечната шотландска столица. Разположен на северния бряг на залива Фърт ъф Форт, в южната част на Шотландия, Единбург е главното населено място на страната, но е вторият по брой жители и на седмо място по население в Обединеното Кралство. Той носи името на своя основател принц Един. В града живеят около 460 000 жители, но романтичната шотландска история и невероятно красиви природни дадености са причина Единбург да е един от най-големите туристически центрове в световен план. Близо 13 000 000 посетители прием Единбург ежегодно, като остава втори по посещаемост във Великобритания след Лондон.

Единбург е сърцето на Шотландия – тук е разположен Единбургският университет, който има вековни традиции, който печели прозвището „Атина на Севера” на града. Тук е артистичното, художественото, музикалното лоно на страната. От Единбург са родом велики личности като Шон Конъри, Уолтър Скот, Ървин Уелш, Артър Конан Дойл и др. Разхождайки се из Единбург навярно ще ви направи впечатление, че стените на постройките са изрисувани сякаш с живи картини. Това е уникално графитно улично изкуство за Единбург.

Оживена улица в Единбург

За улеснение на туристите в града от всяко туристическо бюро човек може да си купи Edinburgh pass, който е отличен помощник за главните туристически забележителности. Добре е разходката да започне от Прицес Стрийт и едноименната градина, където се намира 60-метровият монумент на Скот (Scott’s Monument). Той представлява удивителен готически паметник на сър Уолтър Скот. Изкачването до върха му е трудно, но определено си струва.

След Принцес Стрийт продължете към Стария град на Единбург, който заедно с Новия град са включени в Списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство през 1995 година. Над 4500 сгради в Единбург са категоризирани като паметници с историческа важност, повечето от които за между 300-500 години възраст.

Панорамата на Единбург е доминирана от величествения замък Единбург, който е и емблемата на града. Този дворец е повече от красив и стои величествено върху скалите на Касъл Рок. Тук е и параклисът „Сейн Маргарет”, който се счита за най-старата покрита постройка на територията на страната. В тронната зала на Единбургския дворец се съхранява шотландското кралско съкровище, представляващо най-старите царски съпоценности тук.

Единбургският замък

Ежедневно, точно в 13 часа, от едно оръдие в замъка произвежда гърмеж от 1861 г. насам. Той не впечатлява особено местните, но за туристите понякога е стряскащо.

Друга забележителност на Единбург е Холирууд Палас (Holyrood Palace), който е основан като манастир през 1128 г. Той е официална резиденция на английската кралицата в Шотландия.

Между Единбургския замък и замъкът Холирууд е разположена т. нар. Кралска Миля, представляваща наклонена дълга улица, който свързва двата замъка. Според писателя Даниел Дефо тя е "най-широката, най-дългата и най-красивата улица в света". Само на 15-тина километра в западна посока от Единбург е разположен потъналият в руини дворец Linlithgow Palace. На около 5 км в посока югоизток се намират прекрасните градини на средновековния замък Крейгмилър (Craigmillar Castle).

В Стария град на Единбург може да видите още Кралският музей на Шотландия, където се пазят кралските скъпоценности и Камъка на съдбата, Музея на уискито, Катедралата - St Mary's, а в Новия град интересни за посещение са недовършеният паметник Партенона на Чарлз Кокърел, посветен на загиналите в Наполеоновите войни шотландци, Шотландската национална галерия, Къщата на Градския регистър. Единбург е популярен със своя Единбургски фестивал, който стартира в началото на август и продължава 4 седмици.

4.3
Общо гласували: 9
5 5
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати