Храма на Артемида в Ефес

26.09.2011
Руините от храма на Артемида в Ефес

Храма на Артемида в Ефес (The Temple of Artemis) е четвъртото от чудесата на древния свят. Този величествен храм се е считал за най-грандиозната постройка в античността. Бил толкова внушителен, красив и огромен, че се считал за нещо като дом на Боговете, само че не в небесата, а на земята. Самият Филон казва: „Храмът на Артемида в Ефес е един изключителен и неповторим земен дом на боговете. Който веднъж го зърне, ще се убеди, че тук земята и небето са сменили местата си и светът на безсмъртните богове се е преместил от небето на земята.”

Храмът е разположен в Ефес - древен гръцки град, на мястото на съвременния Селджук (Selçuk), на около 50 км от днешния Измир (Izmir) в територията на Турция. Великолепната постройка била посветена на гръцката богиня Артемида, дъщеря на Зевс и Лето, непорочна покровителка на лова, дивата природа и жените и близнак на Аполон.

По късно Артемида е идентифицирана като Селена (Selene), богинята на луната и се отнася до римската богиня Диана. Култът към Артемида като главна ефеска богиня траял стотици години. Всъщност гръцката Артемида, богиня на лова, не е същата като тази от Ефес, която се тачела като покровител на плодородието. Затова често е изобразявана с множество гърди по тялото и от кръста нагоре - символ на плодовитостта.

Грандиозната постройка била издигната в сенчеста долина на около 7 километра на изток от Ефес, някъде около 800 пр.н.е. Никой няма представа как точно е изглеждал истинският храм на Артемида. Знае се единствено, че тогава близо до мястото, където сега са останали неговите развалини, е имало малко светилище с дървената статуя на богинята. На това място са намерени няколко стотин бронзови, кехлибарени, сребърни и златни украшения, статуетки от слонова кост и монети, които сега принадлежат на Британския и Истамбулския музей.

В най-ранния храм на Артемида в Ефес е имало свещен камък, навярно метеорит, който бил паднал от Юпитер. Светилището било разрушено и после възстановявано няколко пъти в следващите няколко столетия. Около 600 г.пр. н.е. град Ефес става важен пристанищен и търговски град. Новият храм бил издигнат от архитект на име Персифон (Chersiphron), който проектира храма на Артемида с високи каменни колони.

Храмът на Артемида в Ефес

Тази сграда е разрушена около 550 г. от лидийският цар Крез (Croesus of Lydia), който завладява Ефес и другите гръцки градове в Анадола. На негово място завоевателят наредил на Теодорус (Theodosius) да построи нов – още по-величествен и голям. Храмът бил дълъг 300 стъпки и широк 150 стъпки, над четири пъти по-голяма от предходния храм. Светилището на Артемида се поддържало от 100 колони. Тази сграда съществува до 356 г. пр. н.е., когато Херострат го подпалил, надявайки се да впише името си в историята завинаги...И успял! Ужасът от деянието му бил огромен и наказание имало дори за онзи, който само спомене името му.

Скоро обаче започнало възстановяването на храма на Артемида от Скопас от Парос. Той се считал за един от най-известните скулптори за своето време. Процъфтяващият в онези времена Ефес не пестял средства за издигането на постройката. Това бил първият храм, построен изцяло от мрамор. Имал 36 колони, които в по-ниската си част били гравирани с орелефни фигури. В храма на Артемида също така стояли много образци на изкуството, като четири бронзови статуи на амазонки. Плиний (Pliny) разказва, че новият храм бил дълъг 425 стъпки и 225 стъпки широк, а покривът се поддържал от 127 колони, високи 60 стъпки. Бил строен цели 120 г.

Александър Велики идва в Ефес през 333 г.пр.н.е. и храмът все още не бил построен. Той предложил да финансира завършването на храма. През следващите векове светилището на Артемида Ефеска се превръща в място за поклонения на много хора от близки и далечни краища. През 262 г. обаче бил разрушен от готите. По-късно, при Константин I Велики, който бил християнин и под чието управление се намирал Ефес, храмът не е възстановен.

През 1863 г. тук пристигнал английският инженер Джон Търтъл Ууд, който заварил мочурища и изсъхнали треви. Той трябвало да изкопае 132 000 куб. ярда пръст, за 6-те години разкопки в Ефес, за да намери останките на великия храм. Храмът на Артемида в Ефес бил построен във вид на правоъгълник със страни 110х55 метра, а в земята имало останки от мраморните колони.

3.8
Общо гласували: 16
5 4
4 7
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Вики
Вики
06.05.2013 21:17
Много добре обработен текст. Харесва ми!.. Радвам се, че има такива грандиозни и великолепни постройки по този свят като тази в Ефес.
3
0
Стоян
Стоян
03.03.2013 15:37
Първо се научи да пишеш и тогава коментирай
1
0
евелин
евелин
08.02.2013 13:34
тапоооооооооооооооооооооооооонема стил
0
0