Хонолулу

30.04.2011

Името на града потапя в екзотика. Столицата на американския щат Хавай (Hawaii) е един от оазисите на континента Северна Америка. За средностатистическия американец пътуването до Хонолулу е равнозначно на посещаване на друга страна, при все че остава в родината си. Категорично Хонолулу е сред най-апетитните дестинации в света.

Градът се намира на остров Оаху (Oahu). В превод от хавайски името на града означава „Закътан залив”, какъвто е и един от най-известните прякори на града. Хонолулу е най-големият град в отдалечените югозападни територии на САЩ.

Хонолулу на Хаваите

Хонолулу е мястото, което днес е пример за богата култура, в която са влети традициите на много емигрантски общности, населяващи американския щат. В Хонолулу се намират най-пищните сцени и най-горещият нощен живот.

Столицата на Хаваите е място на екзотика и бурни емоции. Хонолулу обаче е запазил горчив спомен от едно от най-потресаващите събития в историята на Америка – атаката над Пърл Харбър през 1941 година. На пристанището днес има величествен монумент - USS Arizona Memorial, издигнат в чест на 1 102-та загинали по време на бомбардировките. Повече от един милион души годишно посещават обелиска. Достъпът до него се осъществява само чрез плавателен съд, в самия мемориал посетителите могат да научат подробности около събитието, довело до включването на САЩ във Втората световна война.

Хонолулу – родният град на Барак Обама, е основен финансов център сред островите на Тихия океан. Индустриалната част на града по нищо не отстъпва от другите щатски столици. Сред най-високите сгради в даунтаун са Алоха Тауър (Aloha Tower), висока 134 метра, както и First Hawaiian Center (131 метра).

Най-голямата арена в щата Хавай се нарича Алоха Стейдиум (Aloha Stadium). Огромното съоръжение побира над 50 хиляди души. Дом е на спортните тимове на местните университети, както и на много гостуващи отбори.

В близост до центъра на града се намира правителственият дворец Iolani Palace – единственият царски замък, бивша резиденция на монарх, в която днес официално се помещават американски власти. Подобна на тази сграда е друга историческа забележителност, разположена в близост. Става дума за Aliiōlani Hale – красивата сграда, в която се помещава Върховния съд на щата Хавай.

Пред съда се намира популярната позлатена статуя „Камехамеа” – монархът, основал кралство Хаваи. Монументът е издигнат през 1878 г. в чест на 100 годишнината от пристигането на британския изследовател капитан Кук на острова.

Хонолулу

В квартала Артс Дистрикт са съсредоточени културните домове на Хаваите. Там можете да откриете атрактивни галерии, както и местният театър. Едно от най-посещаваните места в града е Музеят Бишоп (Bishop Museum), където се съхранява най-голямата колекция полинезийки културни и научни артефакти. Таксата за достъп е от 14.95 до 17.95 долара.

В Хонолули се намира спиращата дъха природна забележителност – Даймънд Хед (Diamond Head). Кратерът се е формирал преди около 300 хиляди години. Застиналият вулкан е разположен на брега на световно известния хавайски плаж Уайкики (Waikiki's coastline).

Вследствие на вулканична дейност се е образувала и друга забележителност на хавайския град – Заливът Ханаума (Hanauma Bay).

Друго изключително посещавано място е местната зоологическа градина (Honolulu Zoo). Там можете да видите екзотични животни в естествената им среда, като най-впечатляващи са птиците фламинго. Любителите на океана могат да разгледат удивителни водни обитатели в аквариума Уайкики (Waikiki Aquarium). Съоръжението се счита за едно от най-старите в САЩ.

Сред шопинг центровете, където можете да си набавите оригинални сувенири както и много други спомени от Хонолулу, изключително популярен е най-големият открит мол Ейла Моала Център (Ala Moana Center).

Най-близките градове до Хонолулу са отдалеченият на 3 787 километра град Пойнт Арена (Point Arena). Приблизително на същото разстояние се намират и Алеутските острови (Aleutian Islands).

4
Общо гласували: 5
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати