Нант

03.10.2011

Често асоциацията за Франция е "необикновена страна". Това важи с пълна сила и за един от най-популярните градове в страната на галите – Нант (Nantes). Обиколка на остров Нант, както и на великолепния Природонаучен музей са две от задължителните дестинации във френския град.

Нант се намира в Западната част на Франция, само на 50 километра от бреговете на Атлантическия океан. Той разположен на десния бряг на река Лоара (Loire River). Лоара и нейните притоци Ердре (Erdrе) и Севре (Sèvre) печелят на френския град прякора „Венецията на Запада“. Нант е най-развитият град в провинция Британия (Brittany) и често се счита за блестящ пример за местните културни традиции в тази част на Прованс. Градът е разположен в регион Пейс де ла Лоар (Pays de la Loire).

Град Нант

Замъкът на Дука на Бретания, разположен на левия бряг на река Лоара, е мястото, където удивлявайки се от старинните постройки ще научите повече за областта Бретан и нейното управление. Шатото е построено през далечната 1207 година. Било е резиденция на Дука на Бретания между 13 и 16-ти век. От тогава насам той е собственост на Франция. Днес в приказния замък се помещава Историческият музей на Нант (Nante History Museum). В комплекса можете да откриете още възхитителни ресторанти и сувенирни магазини.

Друга удивителна сграда е Катедралата на Нант (Nantes Cathedral), наричана още Катедралата Сент Пиер (Cathedral of St. Pierre), намираща се в близост до шатото. Тя е една от последните готически катедрали във Франция, построена след като повечето средновековни религиозни храмове са били завършени. Въпреки че строежът на сградата започва през далечна 1434 година и приключва едва през 19 век, постройката е символ на архитектурната хармония на различните стилове през вековете. Състои се от две изящни квадратни кули, дълги около 100 метра. Интериорът на катедралата също е удивителен. В самия храм има и малък музей, разказващ за религиозните реликви.

Друга емблема на Нант е Базиликата Нотр Дам дю Бон Порт (Notre-Dame de Bon-Port). Тя е издигната през 1846 година, а официалното й име е Базиликата на Сейнт Луис (Saint-Louis). За нея е характерен величествения купол, върху който има скулптура на архангел, изобразяващ Сейнт Габриел.

Сред най-красивите християнски църкви, които можете да посетите в Нант, са Базиликата Сейнт Никола, построена през 1844 г. и Църквата на светия Кръст. В града има и две джамии – Арахма (Mosquée Arrahma) и Джамията на турците (Mosquée des Turcs).

В Нант има няколко достойни за възхищение музеи, сред които Музеят на изящните изкуства, построен през 1801, Музеят на естествените науки, както и Музеят на Жул Верн (Jules Verne), разказващ за живота и творчеството великия писател, чийто роден град е Нант.

Нант, Франция

Търговските центрове на Нант също носят полъха на старинноста. Сред най-известните е Пасаж Помрайе (Passage Pommeraye), представляващ пасаж между две улици.

Нощният живот на Нант също е определян от много туристи като „уникален“. В Нант има няколко страхотни клуба и заведения с жива музика.

Всеки от единадесетте квартала на Нант е своеобразна историческа забележителност. Голяма част от старинните сгради на града са изключително добре запазени и днес разказват за историята на своя град, както и на цяла Франция.

Според историците градът е основан 70 години преди Христа, носи името на своите стари заселници – галско племе, по-известно като „намнети".

Преди няколко години престижната медия „Тайм магазин“ (Time magazine) определи този френски град като „най-подходящият за живеене в Европа“. Нант е шестият по големина на населението град във Франция.

Срещу Нант на южния бряг на река Лоара е разположен град Резе.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати