Харвардски Университет

24.07.2011
Харвардският Университет в Кеймбридж, САЩ

Харвардският университет (Harvard University) се намира в Бостън. Неговият девиз е латинската дума „Истина” („Veritas”). Това е най-старото учебно частно висше заведение на територията на САЩ.

Харвардският университет е бил основан през 1636 година, шестнадесет години след като първите колонисти стъпили на американския континент. В началото учебното заведение било колеж, кръстен на името на Джон Харвард, млад министър, който след смъртта си оставил на новото учебно заведение своята ценна библиотека и половината от цялото си имущество.

Тази библиотека, пълна с ценни книги, станала втората обществена библиотека на територията на страната след библиотеката на манастира на ордена на иезуитите.

Идеята на университета е концентрирана в старинното изречение: „За търсене на знание и за предаването им на потомството, а тези, които се страхуват да поемат по този път, нека продължават да се уповават на чудесата на църквата”.

Харвард

През 1708 година за пръв път за президент на колежа бил избран светски човек, който заменил свещениците, сменяли се дотогава на тази висока позиция. Това дало начало на нова ера в историята на университета, с което учебното заведение се разграничило от пуританството.

Студентите и професорите от колежа взели активно участие във Войната за независимост, а през 1779 година колежът получил статут на университет. Въпреки новия статус в началото на деветнадесети век Харвард представлявал гимназия, в която приемали четиринадесетгодишни деца.

Фактическото превръщане на колежа в университет станало през първата четвърт на деветнадесети век, когато освен изучаването на математика, различни езици и Библията, в учебното заведение започнало преподаването на медицина и право.

Първият випуск на Харвардският университет се състоял само от девет студента. В днешно време в университета се обучават осемнадесет хиляди човека, а десет хиляди посещават курсове и различни школи от системата на Харвардския университет.

Днес университетът разполага с множество музеи, сред които музей на минералогията и геологията, на сравнителната зоология, на ботаниката. В университета Харвард се намира и най-голямата научна библиотека в целия свят, която съдържа ценни ръкописи и древни книги.

Кампуса на Харвардския Университет

Най-старият университет в САЩ е известен и с факта, че са го завърпшили седем от американските президенти. Завършили са го и тридесет лауреата на Нобелова премия.

Университетът разполага с дванадесет колежа и факултета, сред които факултет за изкуства и науки (Faculty of Arts and Sciences), медицински факултет (Faculty of Medicine), Харвардски богословски институт (Harvard Divinity School), Харвардски институт за правни науки (Harvard Law School), Бизнес институт (Harvard Business School), аспирантура Дизайн (Graduate School of Design), аспирантура по педагогически науки (Harvard Graduate School of Education), институт по здравеопазване (Harvard School of Public Health), институт по администрация на името на Джон Кенеди (John F. Kennedy School of Government).

През 2007 година се случил истински прецедент – за пръв път в историята на университета за президент на Харвард била избрана жена – историчката Дрю Фауст (Drew Faust). Тя сменила Лорънс Самърс (Lawrence Summers), който бил принуден да подаде оставка след скандал по повод забележките му, че мъжете жънат по-големи успехи в интелектуално отношение заради вродените си способности и заради този факт много малко жени се издигат до високи академични позиции.

През юни 2007 година тук получил дипломата си Бил Гейтс, който през 1973 година влязъл в Харвардския университет, но след две години зарязал ученето, за да основе с приятеля си от детинство Пол Алън (Paul Allen) компанията Майкрософт.

4.8
Общо гласували: 6
5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати