Монтгомъри

03.10.2011

Монтгомъри (Montgomery) е град, разположен на територията на щата Алабама (Alabama) и се явява столица на щата Алабама. Монтгомъри също така е център на окръг Монтгомъри (Montgomery County). Град Монтгомъри се намира край река Алабама. Градът е с население от 205 764 човека.

Много преди да се появят първите европейски колонизатори, бреговете на река Алабама са били обитавани от местното племе, което наричало себе си Алибаму (Alibamu). Те били част от Мисисипската култура.

Капитолията в Монтгомъри, Алабама

Те обитавали местността през девети век от новата ера и били разпределени в два града. Това били градовете Иканчати (Ikanatchati) и Тоуаса (Towassa), където живеело племето Алибаму. Първите европейци, които стигнали до централна Алабама, били хората от експедицията на Ернандо де Сото (Hernando de Soto), които посетили местността през 1540 година. Те преминали през Иканачати и пренощували цяла седмица в Тоуаса.

Едва един век по-късно се появили следващите европейци на територията на днешен Монтгомъри. Първият заселник на територията на днешен Монтгомъри бил Джеймс Маккуин (James McQueen). Той се заселил в района през 1716 година. Той се оженил за индианка с високо положение. Децата им получили статута на майка си в собственото й племе.

През 1785 бил изграден търговски пункт от ветеран от войната. Индианското племене Алибаму оттеглило на юг след като французите били разгромени през 1763 година по време на седемгодишната война. През 1816 година бил основан окръг Монтгомъри. Първите заселници в окръг Монтгомъри били предвождани от генерал Джон Скот. Групата, която водел, основала град Алабама близо до река Алабама.

През 1818 година окръжният съд бил преместен в Алабама. Град Монтгомъри е придобил статут на град през 1819 година. Той е създаден през 1817 година от обединяването на два по-малки града, които били разположени край река Алабама. Това били град Алабама и град Нова Филаделфия, който се е разполагал там, където днес се намира източната част на центъра на Монтгомъри.

През 1846 година градът бил признат за столица на щата Алабама. Град Монтгомъри, който първоначално бил с малко жители, започнал да се разраства с построяването на железопътната инфраструктура.

Монтгомъри разчитал изцяло на търговията с памук и се разраствал доста бързо. През 1822 година градът се превърнал в център на окръг Монтгомъри. Капитолийската сграда на щата била преместена в Монтгомъри през 1846 година. През февруари 1861 година в града се провела среща са създаване на Конфедеративните американски щати. Тогава Монтгомъри бил бявен за първата столица на нацията. На 22 февруари 1862 година точно в Монтгомъри се е състояла инагурацията на Джеферсън Дейвис (Jefferson Davis). През 1865 година градът е бил превзет от войските на Съюза.

През 1886 година Монтгомъри бил първият град в Съединените щати, който създал системата на трамваите. Град Монтгомъри е известен и с това, че през 1955 година на територията му афроамериканците стартирали бойкот на обществения транспорт, като искали отмяна на сегрегацията.

Събитието става известно като Автобусния бойкот в Монтгомъри (Montgomery Bus Boycott). През декември 1955 година Роза Паркс (Rosa Parks) била арестувана, защото отказала да преотстъпи автобуса си на следващия колега, който бил бял.

Така избухнал автобусният бойкот. Година и половина по-късно окръжният съд постановил, че расовата сегрегация в автобусите в Монтгомъри е противоконституционна. Тогава градът се отказал от сегрегацията в автобусите и бойкотът бил спрян.

В началото на двадесет и първи век Монтгомъри се разраства с бързо темпо. Центърът на града се реконструира и реновира. На територията на Монтгомъри са разположени много престижни учебни заведения и кампуси на университети. В града се провежда известния Фестивал на Шекспир в Алабама. На територията на града е разположен Музеят на изящните изкуства на Монтгомъри.

4
Общо гласували: 2
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати