Тимишоара

18.12.2011
Тимишоара

Румънският град Тимишоара (Timișoara ) се намира в областта Тимиш (Timiș) и е с население от над 310 000 човека. Тимишоара е един от най-красивите старинни румънски градове. Той е упоменат за пръв път в писмен документ в началото на тринадесети век. Туристите са привлечени в красивия град заради невероятната му архитектура и история. Градът дължи името си на река Тимиш, край коятообаче не е разположен. Край града тече река Бега (Bega). Тимишоара в превод означава крепост на брега на река Тимиш.

Благодарение на старинните сгради в бароков стил Тимишоара често е сравнявана с красотата на Виена. Заради това често градът е наричан Малката Виена.

Тимишоара, Румъния

Най-красивото място в града е площадът Урини (Unirii). Това е голям площад, който е обкръжен от красиви сгради. На площада се намират православният и католическият храм на града. Католическата катедрала, създадена през осемнадесети век, радва окото с пищните си декоративни елементи в бароков стил и е ярък пример на този стил. Православният храм, който е завършен през деветнадесети век, привлича туристите с красивия си интериор и уникалния си иконостас.

На хълма край града се издига замъкът на Хуниадите (Huniades) от петнадесети век, който запознава посетителите на града с готическата архитектура на Средновековието. След гигантски пожар в средата на деветнадесети век замъкът е претърпял сериозни щети, които са били възстановявани дълги години.

Днес в пределите на замъка се намира един от най-старите музеи на Румъния – музеят на провинция Банат (Banat). В него могат да се видят интересни и нетрадиционни експонати от етнографската история на местните жители.

През пролетта, лятото и есента градът примамва туристите с прочутия си Парк на розите. Той очарова с безкрайните насаждения от розови храсти. Тук могат да се видят милиони рози и да се усетят различните им аромати.

Площад Унири в Тимишоара

В града е издигнат най-съвременния за цялата страна търговски център. Това не е случайно, тъй като градът е един от най-развитите в страната – той станал първият европейски град с електрическо осветление на улиците в края на деветнадесети век.

Най-старите сгради на историческия център на града са издигнати през осемнадесети век.

В началото на четиринадесети век градът става резиденция на унгарския крал. През средните векове Тимишоара е играл ролята на важен търговски и военен център. През вековете градът е атакуван многократно, но само два пъти е бил превзет – през петдесетте години на шестнадесети век от османските войски, и през 1716 година – от австрийците. В края на деветнадесети век градът претърпява бурно промишлено развитие.

Интересен факт е, че именно от Тимишоара стартирала през 1989 година антикомунистическата революция, която завладяла всички градове като верижна реакция. Днес Тимишоара се развива като съвременен европейски град.

В сърцето на Тимишоара, точно на нулевия километър на града, се простира Оперният площад. Сред интересните сгради в Тимишоара е Старата крепостна стена – това е крепостна стена, построена през 1773 година от тухли. Националният театър и Старата Синагога са места, които привличат туристите с архитектурата си. Православната сръбска катедрала е място, което е изключително красиво. Катедралата на Свети Георги (St. George) също е привлекателно място за посещения и снимки.

На площада на Победата се намира сградата на операта на Тимишоара. Църквата на Хилядолетието и Банатската Филхармония са сред любимите места на любителите на изкуството и религията. Унгарският театър редовно поставя интересни пиеси на сцената си.

4
Общо гласували: 2
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати