Синая

Нина 2Нина 2
Новак
748
Курорт Синая

Синая (Sinaia) е изключително красив град в Румъния с население от над 14 600 души. Градът се слави като планински курорт и привлича голямо количество туристи от различни кътчета на света. Той се намира в област Прахова (Prahova).

В град Синая има страхотен мъжки православен манастир, който е една от най-големите забележителности на Синая. Отлични ски-писти привличат любителите на ски-спусканията, които искат да се насладят както на красивата природа, така и на страхотното обслужване в местните хотели.

Град Синая се намира до река Прахова, той е пасторален и уютен, радва окото със старинната си архитектура и къщи, които приличат на приказни. Курортният град е превъзходно място за всички любители на зимните спортове. Елегантните хотели и казина в града демонстрират популярността на Синая сред богатите туристи, които пристигат тук всяка година, защото градът има направо магнетично привличане за любителите на лукса.

Замъкът Пелеш

Основното количество ски-писти се намират на южния планински склон на Синая. Лифтовете доставят скиорите на ски-пистите директно от центъра на града. Най-дългият въжен лифт е 2800 метра.

Историята на местността е свързана с едноименния манастир, който носи името Синая. През седемнадесети век румънският княз Михаил Кантакузино (Michael Kantakuzino) посетил Йерусалим и бил на полуостров Синая, където посетил древен манастир. Като се вдъхновил от красотата на древната постройка, румънският княз решил да построи такава сграда и в своята страна.

Музей Пелес в Синая

Така през 1695 година се появил манастир Синая. Мъжкият манастир, който всъщност е бил построен с парите не на княз Кантакузино, а на неговия оръженосец, е изключително красив. В манастирския музей се съхраняват много интересни артефакти от миналото, сред които се откроява първата Библия, преведена на румънски език.

Селището Синая е придобило статут на град през 1880 година. Постепенно градът се развива и се превръща в културен център от европейски мащаб.

Символът на Синая е замъкът Пелеш (Pelesh), който е бил построен през 1902 година като лятна кралска резиденция. Дворецът представлява една от най-добре запазените кралски резиденции в Европа. Днес той изпълнява функцията на музей. Архитектурата на двореца Пелеш съчетава елементи от английския ренесанс, немския барок и френското рококо.

В града се намирала мемориалният дом Джордже Енеску (George Enescu). Това е домът, принадлежал на известния румънски композитор, който днес е превърнат в къща-музей. В музея могат да се видят различни интересни предмети, които са принадлежали на композитора. Сградата изпълнява функциите и на Център на европейската култура на Синая.

Но това, което привлича най-много туристи в града, все пак са ски-пистите, които са превърнали местността в зимна резиденция на любителите на ски-спортовете. А ако не искате да се спускате по пистите със ски или сноуборд, можете да се насладите на интересни екскурзионни маршрути по живописните околности на града. Наблизо се намира Брашов (Brasov), замъкът на легендарния граф Дракула (Dracula) и много други интересни места.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати