Остров Борнео

Нина 2Нина 2
Новак
748
Борнео

Остров Борнео (Borneo), известен още с индонезийското (Indonesian) име Калимантан (Kalimantan) се намира в Индонезия. Той има славата на третия по големина остров в целия свят.

Остров Борнео привлича вниманието на туристите с уникалната си жива природа, прекрасни плажове с кристално чиста морска вода, малки островчета, разположени покрай крайбрежието му. Туристите пристигат и заради с възможността да наблюдават отблизо живота на различни местни племена, съхранили своята самобитност.

Остров Борнео е с население от над 19 000 души. На острова хармонично се съчетават съвременни сгради от мегаполисов тип и типичните постройки на малайските племена, които представляват дълги къщи, изградени върху колове над водата. Остров Борнео е единственият остров в света, чиято територия е разделена между три държави – Бруней, Индонезия и Малайзия. Най-голямата част на острова принадлежи на Индонезия.

Най-високата точка на острова е връх Кинабалу (Kinabalu), който се издига на 4095 метра височина. Този връх се намира в Малайзия. Остров Борнео е покрит с най-старите тропически гори на планетата. Сред дърветата живеят много диви животни, някои от които фигурират в Червената книга като защитени видове.

Връх Кинабалу в Борнео

Климатът на остров Борнео е тропически, с висока влажност. Температурата на въздуха и на морската вода е почти еднаква през цялата година. Средната температура на въздуха през януари е 25 градуса, а през юли стига над 30 градуса. През май и октомври се наблюдават всекидневни краткотрайни дъждове.

Екзотичните курорти на остров Борнео работят целогодишно, но заради честите проливни дъждове много туристи предпочитат да избягват най-дъждовните месеци.

Историята на остров Борнео започва преди повече от 40 000 години, когато групи хора от Китай са пристигнали тук. Тези данни са потвърдени от археолози, открили каменни оръдия на труда и останки на древни хора, както и пещерни рисунки.

Курорти в Борнео

Остров Борнео се споменава в исторически документи от тринадесети век, но бил официално открит едва през 1521 година. Въпреки че преди това той не е съществувал на картата, за острова са знаели много търговци от Китай, Индия, Япония и арабските страни.

Населението на острова е представено от повече от тридесет националности и различни племенни групи. Благодарение на този факт на острова се провеждат редовно интересни местни празници и фестивали.

В щата Сабах (Sabah) на острова има много живописни пазари, на които може да се купят всевъзможни интересни неща. Тук редовно се организират улични панаири. Това е култово място за занаятчии, фермери и кулинари, които продават продукция, която са произвели сами.

В щата Саравак (Sarawak) има много исторически и културни забележителности, сред които се отличават старинни църкви, джамии и китайски храмове. Тук има много запазени сгради от колониалния период.

Най-високата планина в Борнео – Кинабалу и едноименният национален парк-резерват привличат много любители на дивата природа. Територията на парка е 754 хектара. Тъй като той е разположен на голяма височина – 1558 метра, в него е доста студено. Уникалната флора и фауна на парка привлича любителите на животните и растения. Тук има много редки видове птици, пеперуди и орхидеи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати