Корсика

18.12.2012
Корсика

Корсика (Corsica) е живописен френски остров, разположен в Средиземно море, в близост до Италия. Красотата на острова се дължи на великолепната му природа и на величествените планини, които заемат повече от половината остров. Преди време Корсика е била част от Италия.

Не е ясно защо Корсика се нарича с това име. Във времената на античността тя е била известна като Корсис (Corsis) и Калисте (Kalliste).

Островът е бил обитаван от хиляди години, още от праисторически времена. Островът е бил завладяван от картагенците (Carthaginians), след това е бил колонизиран от древните гърци. Корсика е била и под владичеството на етруските (Etruscans), но по-късно е станала част от римската (Roman) република. След падането на Римската империя остров Корсика е бил завладяван от различни племена. През осми век Корсика била дарена на папа Стефан Втори (Pope Stephen II) от Пепин Къси (Pepin the Short), крал на фанките (Franks).

Корсика предлага на туристите над шестстотин мили брегова ивица. Корсика изобилства от красиви места и забележителности, които туристите не пропускат да посетят. Някои от забележителностите имат италиански имена – например Порто Векио (Porto-Vecchio), който е известен с красивите си плажове и тюркоазени води. Пристанищният курорт е препълнен с туристи, които се наслаждават на природата, луксозното обслужване и прясно уловената риба в местните заведения.

Градче в корсика

Главният град на Корсика е Аячо (Ajaccio). В него е роден Наполеон Бонапарт (Napoleon Bonaparte) и всяка година на 15 август се отбелязва раждането на прочутия френски император. В Аячо се намира къщата, в която Наполеон е роден и израснал. В Аячо може да бъде посетена и красивата градска катедрала. Една от най-красивите старинни кули в Корсика се намира в залива на Аячо и е известна като кулата Капитело (Capitello).

Много любители на корсиканската кухня, която е повлияна от френската и италианската, започват кулинарното си пътешествие от големия пазар на Аячо. Тук се предлагат всевъзможни видове риба и морски дарове – сардини, риба меч, риба тон, пъстърва, лангусти. На пазара в Аячо може да се опитат специалните шунщи призуту (prizuttu) и копа (coppa), овчето сирене брочу (brocciu), цитрусов мед, както и местни сладкиши.

Плаж на Корсика

Туристите не пропускат да опитат прочутата корсиканска супа от кестени, специалитети от млади козлета и бекон, както и популярния в Корсика деликатес – салам от черен дроб, запечен на огън. Много от местните специалитети са със сладки кестени и мандарини. Корсика е известна с великолепните си вина с аромати на бадеми, цветя и плодове.

Калви (Calvi) също е посещаван от туристите. В града има великолепна средновековна цитадела, а през юни в Калви се организира годишен джаз фестивал. Красивият град Бонифачо (Bonifacio) също предлага чудесни условия за почивка и невероятни гледки.

Туристите посещават винаги и историческата местност Филитоза (Filitosa). Това е огромен парк от праисторически жилища, който е бил открит през седемдесетте години на миналия век. В него могат да се видят долмени, отбранителни съоръжения, древни статуи. Паркът е на възраст над осем хиляди години.

Любителите на дайвинга са добре дошли на Корсика, но тук се забранява любителският лов на морски дарове. Има много материал за подводните фотографи, тъй като корсиканското крайбрежие е пълно с потънали кораби и дори има потънали самолети от Втората световна война.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати