Мостар

24.01.2013
Мостар

Мостар (Mostar) е град с над 250 000 души население, който се намира в Босния и Херцеговина (Bosnia and Herzegovina). Градът е известен като столица на културата на района на Херцеговина и се смята за исторически център на тази част. Градът се намира на река Неретва (Neretva).

Местността, където днес се намира град Мостар, е била обитавана от хора още от праисторически времена. За това свидетелстват множество гробове, които са откривани при археологически разкопки.

Върху града е имало и римско влияние, тъй като той е бил завземан от римляните заради стратегическото си значение. Навремето покрай града е минавал голям търговски път.

Стария мост в Мостар

Името на града се споменава за пръв път в писмен документ от петнадесети век. Смята се, че името на град Мостар произлиза от местното наименование на хора, чиято работа била да пазят моста. Този мост минава над река Неретва и е построен през шестнадесети век.

Името, с което са били известни пазителите на моста, е било местното наименование мостари (mostari). Така покрай пазителите на моста градът получил името си от местните жители, а след това станал известен така и сред преминаващите чужденци.

Първоначално мостът, от който произлиза името на града, е бил дървен, а след това е бил заменен от солидна каменна конструкция, за да издържа натоварването от много коне и хора. Той е едно от най-ярките произведения на отоманското архитектурно изкуство. През 1468 година, след като Мостар пада под отоманско иго, в града започват една след друга да се извисяват много сгради в типичен отомански архитектурен стил. Смята се, че по този начин завоевателите са искали да окажат по-голям натиск върху населението и да покажат своето могъщество.

Градът е на четвърто място по численост на населението в цялата страна. Когато през 1992 година Босна и Херцеговина обявява своята независимост от Югославия (Yugoslavia), градът преживява обсада, която трае 18 месеца. През този период са унищожени много ценни архитектурни и исторически паметници, които преди това са били сред емблемите на Мостар.

Джамия в Мостар

Един от най-ценните паметници на културата, които са били унищожени през този период, е старинен манастир, както и дворецът на епископа с библиотека над петдесет хиляди книги, и католическа катедрала. Унищожени са и четиринадесет джамии.

Войната за независимост продължава до 1995 година. По време на войната е разрушен старинният мост, който обаче през 2004 година е изцяло възстановен.

Лятото в града е доста топло, но зимата е много приятна и умерена. Една от особеностите на Мостар, за която туристите трябва да са подготвени, е че времето може да се промени няколко пъти през деня – от проливен дъжд до слънце. Мостар е известен като един от най-слънчевите градове на Европа.

Благодарение на реката, която минава през сърцето на града, Мостар много бързо се е разраснал. Той се е превърнал в едно от важните търговски средища в страната.

В града има католици и мюсюлмани. Затова има много католически храмове, както и красиви джамии с впечатляващи минарета.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати