Остров Тасмания

Браг на Тасмания

Остров Тасмания (Island state Tasmania) е австралийски остров, намиращ се на границата между Тихия океан и Индийски океан. Той е с площ от 67 000 кв.км. и има планински и хълмист релеф, поради което е наричан "Швейцария в умален вид". Център на острова е град Хобърт с население от 215 000 жители.

Името му произхожда от холандския мореплавател Абел Тасман, който стъпва на острова през 1643 г. Освен Тасмания той открива и Нова Зеландия и островите Тонга и Фиджи. Той кръщава острова Земята на Ван Димен на името на холандския губернатор Ван Димен, който е финансирал мореплаването му. Тасман е смятал, че острова е неразделна част от южния континент. Чак 156 години по-късно лекар, роден в Сидни, на име д-р Бас, открива наречения днес Басов проток, който разделя Австралия с Тасмания. Други известни мореплаватели, посещавали днешна Тасмания са Джеймс Кук, Д'Антъркастро и Дюмон Дюрвил.

Когато през първата половина на 17 век европейците за пръв път влизат в контакт с коренните жители на Австралия и Тасмания, пришълците посрещат този толкова странен за тях свят с пълно неразбиране и нерядко отвращение към "примитивните диваци". Австралийските чернокожи не познават нито земеделието, нито животновъдството, нито дори трайните жилища.

Тасмания

Австралия става първоначално собственост на британската корона. Започват кланета от белите емигранти, В Тасмания аборигените са напълно унищожени през 19в. Остава само едно момиченце, което се превръща в атракция. През 1876 г. умира и то, навършило вече 76 г.

Местното население на остров Тасмания, както и голяма част от Австралийското население е съставено от английски затворници, които идват тук през 1788 г. В Тасмания е изграден затворнически лагер през 1830 г. в град Хоубърт. Така от британска колония за изгнание на затворници Австралия и Тасмания се превръщат в страна на емигранти, от която възниква процъфтяваща колония.

Пристанище в Тасмания

Климатът в Тасмания е умерен и влажен, с мека зима и прохладно лято. През лятото, което е от декември до февруари, средните температури могат да стигнат до 21°C. Есента е през периода март-май. Месеците юни и юли са зимни месеци, с температури до 8 °C. Природата е изключителна, характеризира се с кафяви горски почви, обрасли с вечнозелен бук, акации и евкалипт. В западната му част се намира река Оса, която със своите 1617 метра е най-високата на острова.

На остров Тасмания са открити 1067 растителни вида, а 300 от тях могат да се намерят само на този остров. Сред тях влиза и т.нар. "Кълбовиден евкалипт", достигащ до над 100 метра. Сред флората са изключително разпространени и орхидеите, които са 86 вида, и придават неповторим блясък на местната природа.

Кралския мост, Тасмания

Фауната на остров Тасмания е същата като тази на Австралия - и тук се срещат кенгуруто и коалата. Уникални само за Тасмания са торбестият дявол и торбестият вълк, който обаче за последно е виждан през 1940г. Смята се, че за неговото изчезване са виновни най-вече фермерите, които убивали заради вредите които носел на скотовъдството. Местните жители вярвали, че тасманийския вълк напада овцете им, което впоследствие се оказва, че не е вярно.

Тасманийският дявол е от семейство торбести хищници и е считан за символа на Тасмания.

Най-посещавана атракция на Тасмания е национален парк Маунт Фийлд (National Park Mount Field), разположен в западната й част. В него се намира и известният водопад Ръсел (Russel Fall).

Ако сте решили да посетите този невероятно красив остров, задължително опитайте местното вино, то е известно в цяла Австралия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати