Северно море

Северно море

Северно море се намира по средата на Скандинавските и Британските държави. Дълго е около 970 км. и широко около 580. Общата му площ е изчислена на 750 000 кв. км.

Още преди векове то е било много използвано за транспорт, както и заради риболов, тъй като е изключително богато на най-различни растителни видове. Било е като втори дом за викингите, които ежедневно са го кръстосвали в стремеж на завоюване на нови земи.

Северно море е известно с това, че е много богато на риба, нефт и природен газ. Само в британската му част има изградени 80 газови находища, а запасите от нефт се добиват от около 135 находища. Благодарение на залежите в Северно море Англия се нарежда на четвърто място в света по добив на природен газ и на девето по добив на нефт.

Северно море е свързано с Атлантическия океан чрез протоците Ла Манш (Английски канал) и Па дьо Кале (Доувърски канал). Чрез протоците Скагерак, Категат и Йоресун, Северно море се свързва с плиткото Балтийско море, което образува дълбоко вдадени заливи. Между Балтийско и Северно море е разположен равнинният полуостров Ютланд, а между тях и Северен ледовит океан - Скандинавският полуостров.

Крайбрежието на Северно море, вследствие на бавното потъване е характерно с много плиткости и заблатявания, а във връзка с приливите и отливите му, свързаните с него реки имат типични естуари.

Още около 2000 г. пр. н. е. по брега му се оформя пояс от големи дюнни валове, които образуват една непрекъсната редица от Фландрия ( историко-географска област в Белгия и Франция) до полуостров Ютланд. Срещу силния напор на водната стихия във Фландрия и Нидерландия се изграждат големи защитни диги.

В Северно море се вливат множество реки, по-големите от които са Рейн, Елба, Маас, Везер, Емс, Шелда и др. Крайречните и крайбрежни низини на Северно море са предимно блатисти, но те се усвояват от стопанствата на държавите чрез отводняване. Различните страни прилагат различни методи за този процес - чрез дрениране, засипване или изграждане на земни валове.

Северно море бргяг

Южните брегове на Северно море са заети главно с широколистни гори, предимно дъбови и букови.

Много интересен природен феномен, който е свързан във Северно море се намира в малкия град Скаген в Дания. Тук Северно море се среща с Балтийко и вместо водите им да се смесят, границата помежду им ясно си личи. Причина за това е различната соленост, плътност и температура на морската вода на двете морета. Заради този природен феномен това иначе с нищо неизвестно градче е редовно посещавано от туристи, дошли да видят с очите си това чудо.

Голяма част от обичаите на северните народи са свързани с водата на Северно море. В Холандия например всяка години голяма част от населението се къпе за здраве точно в навечерието на Нова година. Тогава температурите на водите му са около 6-8 градуса по Целзий, но това не плаши ентусиастите, които се зареждат от веселото си настроение.

Ако искате да се разходите по Северно море, можете да се възползвате от множеството круизи, които се предлагат в тази област. Местата обаче бързо се заемат и е нужно да си направите резервация поне няколко месеца по-рано.

Препоръчително е да изберете летните месеци, тъй като всички държави, имащи излаз на Северно море, се характеризират със студени зими.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
41
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати