Перуджа

Перуджа

Перуджа (Perugia) е малък, но известен град в Умбрия, Централна Италия. Разположен е в близост до река Тибър, сгушен сред хълмовете на Апенините. Той е известен като важен художествен център, притежаващ множество красиви ренесансови сгради, скрити в стария му център.

Перуджа е лесно достъпна туристическа дестинация, тъй като се намира в близост до Рим, Флоренция, Сиена и Пиза- на около 150 км., което за уредената пътна инфраструктура на Италия, не се смята за разстояние.

Площада в Перуджа

Като главен град на региона Умбрия, Перуджа има с какво да се похвали. Не случайно красотата му често е сравнявана с тази на тосканските ренесансови градове. Старият му център е пълен с най-различни забележителни постройки, скрили се сред криволичещите улици и каменните къщи в сърцето на града. Сред чужденците е известен с творилите тук множество известни художници, с провежданите многобройни фестивали и с красивата заобикаляща го природа.

Къщи в Перуджа

Разположен в земеделския район на Умбрия, Перуджа изненадва своите посетители със запазилите се архитектурни шедьоври в центъра на града. Тъй като е основан през далечната 1270 г., а през средновековието постига изключителен разцвет, неговият стар град е невероятно красив и богат на забележителности.

За да се насладите напълно на уникалната атмосфера е най-добре да се разходите пеша из многобройните улици и площади, над които ще се открият невероятни гледки, породени от факта, че градът е един от най-хълмистите в Италия. Многобройни стълби ще ви показват сградите в различен вид- ту от високо ту от ниско. Ето само част от архитектурните паметници, които трябва да включите в списъка си със забележителности:

Стария град на Перуджа

- Катедралата Сан Лоренцо, в която се помещава музей, показващ ценни ръкописи от 10 в.

- Националната галерия, която предлага уникални творби на Пиетро Перуджино, учител на Рафаело; Пиеро де ла Франческа и Агустино ди Дучио.

Перуджа, Италия

- Двореца деи Приори (Palazzo dei Priori), който датира от златния средновековен век на Перуджа и съхранява в себе си ценни фрески на Перуджино

- Ботаническата градина на университета, която предлага голямо разнообразие за любителите на цветята

- Църквата с манастир Св. Джулиана (Santa Giuliana), която датира от 13 в. През годините манастира е използван за различни цели - първоначално е бил девически манастир, но поради лошата си слава е превърнат в хамбар, а днес служи за военно училище.

Най-добре е да съчетаете пътуването си до Перуджа с някой от провежданите тук фестивали. Особено известни са джаз фестивала и фестивала Еврошоколад. Първият обикновено се открива през юли и е сред най-важните събития в Европа. Вторият е предназначен за любителите на сладкото, както и за любителите на нетрадиционното.

Провежда се през октомври и се представят всякакви изделия от шоколад, включително цели градове или човешки фигури, направени от какаовия елексир. Имайте предвид обаче, че и двата фестивала са много популярни и Перуджа се изпълва с около 30 000 туристи по време на представленията.

Най-добрият начин да посетите Перуджа е с кола, тъй като ще можете да се разходите и из останалите градове в района. Тук няма как да не се спомене Асизи, главния религиозен център, който се намира само на около 30 км. разстояние от Перуджа.

Италия е целогодишна туристическа дестинация, така че когато и да посетите Перуджа, тя със сигурност няма да ви разочарова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати