Удине

30.04.2013
Удине

Италианският град Удине (Udine), разположен в североизточната част на страната, е административен център на провинция Удине, област Фриули-Венеция Джулия. Разположен е сред красивата природа, характерна за алпийските градове и със своето богато минало предлага едно незабравимо преживяване за своите посетители.

Въпреки че днес той е модерен град, населяван от около 100 200 души, от него продължава да лъха на аристокрация и история, която може да бъде открита сред многобройните дворци, средновековни сгради и представителните постройки, разположени в Стария център на града.

Историята на града датира от далечната 983 г., когато тук се заселват римляни, но има данни, че териториите на днешния град са обитавани още от периода на неолита. През 983 г. за първи път се споменава и замъка Утинум, който според стара унгарска легенда е направен от Атила, както и целият град. За това твърдение обаче няма доказателства.

Град Удине

През 13 в. започват години на развитие на града, защото тогава резиденцията на патриарха се премества тук от Аквилея. Градът се превръща в значим феодал под управлението на Свещената Римска империя. Тогава се изгражда катедралата, множество църкви и голяма част от представителните сгради.

През 1420 г. Удине става част от Венецианската република и остава такъв до края на 18 в. 1511 г. е изключително тежка за Удине, тъй като тогава има силно и опустошително земетресение, при което загиват над 6000 души, а голяма част от архитектурното и историческо наследство на града е сринато до основи.

С разпадането на Република Венеция Удине попада в ръцете на австрийците, а после и на французите. Със завършване на ж.п. линията Венеция-Триест-Удине през 1859 г. населението на града драстично се увеличава и градът става важен търговски център, какъвто е и до днес.

Забележителностите в Удине са на всеки ъгъл, така че тук са изброени само местата, които задължително трябва да посетите, за да усетите аристократичния дух на града:

Удине, Италия

- Катедралата Санта Мария Маджоре, която се намира на площад Пиаца дел Дуомо. Тя датира от 1236 г., но по време на реставрацията й през 1967 г. става ясно, че е построена върху останките на малка църква, посветена на Св. Йероним. Катедралата започва да функционира като такава през 1257 г. и днес се е превърнала в символ на града.

- Архиепископският дворец, който се намира на около 300 метра от катедралата. Основната му част е изградена през 16 в., но е дострояван и по-късно.

Особено красиви са сградата на библиотеката и овалното стълбище, които са дело на Доменико Роси. Днес в него са разположени музей и галерия, които предизвикват голям интерес у туристите и гостите на града.

- Площадът на Свободата, който често е смятан за най-красивия в Европа. През годините многократно е променял името си. Изграждането му започва през 1866 г. и на него са разположени скулптури и паметници от различни епохи. Тук се намира и величественият ренесансов фонтан и часовниковата кула от 1527 г.

- Дворец Антонини, който се намира на едноименния площад, е проектиран от Андреа Паладио. Построен е в края на 16 в. за фамилия Антонини- богато и влиятелно семейство, което е имало много имоти, пръснати из целия град. В него днес се помещават хуманитарните факултети на Университета в Удине и студентското общежитие.

- Футболният стадион "Фриули" на представителния отбор на града "Удинезе", който е сред най-известните италиански отбори, придобил особено големи успехи в началото на нашия век.

Най-подходящото време за посещение на Удине е през летните месеци, защото времето тогава е най-предразполагащо за разходки. Тъй като е разположен в близост до границата на Италия със Словения, нищо не ви пречи да посетите за един ден и съседната държава.

3.8
Общо гласували: 6
5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини