Еуфразиевата базилика в Пореч

29.07.2013
Еуфразиевата базилика в Пореч

На Адриатическото крайбрежие на Хърватия се намира изключително красив град, известен с многобройните си забележителности. Това е град Пореч, в който християнството е възприето още през 4 в.

Той е бил важен религиозен център и архиепископско седалище и в него се намира базиликата на архиепископ Еуфразиус, която е изключителен пример на религиозната архитектура. От 1997 г. тя е включена в Списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство не само заради внушителната си архитектура, но и защото е най-цялостният запазен комплекс от този вид.

Град Пореч се намира на западния бряг на полуостров Истрия, в близост до границата със Словения. Той има древна и богата история, започнала преди почти 2000 години. Селището е възникнало покрай залив, който е защитен от морето от остров Свети Никола.

Еуфразиева базилика в Пореч

Хората в Пореч ще Ви затрогнат с искрената си вяра. По улиците на града често ще видите монахини и деца, връщащи се от първото си причастие. Еуфразиевата базилика е сред най-посещаваните обществени сгради в Пореч, тъй като няма човек в Хърватия, който да не е чувал за нея. Идват да я посетят хора от различни краища на света и иначе спокойният и малък град, който е населяван от по малко от 10 000 души успява да побере около 150 000 туристи.

Често се сочи, че базиликата в Пореч е пример за византийска религиозна архитектура, но тя съчетава в себе си и традиционни елементи. Конструкцията й е от два реда колони в двора, а великолепната византийска мозайка от 6 в. впечатлява всеки посетител на храма. Мнозина са съгласни с твърдението, че това е най-хубавата религиозна постройка в Хърватия, която е известна по света с многобройните си църкви и манастири.

Базиликата в Пореч е кръстена на епископ Еуфразиус, защото това е човекът, отговорен за сегашния й внушителен вид. По негово нареждане се правят мащабни промени и украси, които включват и световно известните византийски мозайки. Предполага се, че те са направени в Гърция от местни майстори.

Базилика в Пореч

По времето на епископ Еуфразиус е направен и новия олтар, който е истинска мозаечна приказка, изобразяваща Богородица и Исус, а под тях звездното небе. Добавят се мраморни колони с декорирани капители, изгражда се мемориалния параклис, атриума и епископския дворец, които придават завършен вид на целия комплекс.

Особен интерес представлява изображението на Богородица седяща на трона и държаща Христос в ръцете си. От двете й страни са показани ангелите, а на надписа стои името на Св. Мавър – светецът-патрон на Пореч.

След като посетите Еуфразиевата базилика отделете време да се разходите и из останалите забележителности на града. Ще видите прелестни сгради, завещани от венецианците, чиито прозорци и тераси са окичени с цветя.

Двете най-главни и оживени улици носят все още римските си имена Декуманус и Кардо Максимум. Задължително пробвайте местното кафе, което е доста силно, но изключително ароматно. Друг местен специалитет е прочутото бяло вино „Малвазия“, което можете да си поръчате в някой от многобройните ресторанти, разположени на централните улици.

Можете да посетите Еуфразиева базилика в Пореч по всяко време на годината и да разгледате съкровищата, които от векове се крият в нея.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати