Национален парк Банк д`Арген

29.08.2013
Национален парк Банк д`Арген

Мавритания дълги години е била несправедливо пренебрегвана като туристическа дестинация. Причина за това са най-вече политическите размирици и тежките етнически конфликти между светлокожите и тъмнокожите жителите на страната. Тази тайнствена държава обаче има с какво да се похвали.

Наред с градовете на оазисите по търговските пътища, в които е процъфтявала уникална култура, тук се намира и една от най-големите защитените територии за птици в света. Това е национален парк Банк д`Арген (Banc d`Arguin National Park), който е разположен между Муамгар и Нуадибу и който заради своята значимост е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Парк Банк д`Арген заема площ от около 1.2 милиона хектара, 55% от които са морска територия, а останалите 45% земя. Тук пейзажите са уникални заради натрапчивият контраст между сините води на Атлантическия океан и потъналите в пясъка пустини. Той се явява най-големият национален парк в Африка, който включва в себе си както земя, така и вода.

Днес парка е една от основните забележителности на Мавритания, която е почти изцяло пустинна държава. На територията му можете да видите пясъчни дюни, плитчини, малки островчета и крайбрежни блата, в които се крие голямо разнообразие от растителни и животински видове. Отличителният му белег обаче е богатството на различни видове птици, които рядко могат да бъдат срещнати на друго място по света.

Паркът е създаден на 24 юни 1976 г. и още през 1989 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и придобива международно значение. Той е пълен с красиви прелетни птици, няколко вида редки делфини и костенурки и голямо разнообразие от морски животни.

Поради огромната площ, която заема парка, растителността също е доста разнообразна. Преобладаващи са белите мангрови гори, които заемат около 1 400 хектара.

В най-северната част на Източния Атлантически океан се намират няколко езера, които също влизат в територията на национален парк Банк д`Арген. Те са много богати на на фитопланктон, който е основен източник за прехраната на много птици и морски обитатели. Биолози и еколози са преброили множество видове раци и коремоноги, които представляват голям интерес за изследване.

Разнообразието на бозайниците, живеещи в парка също е голямо. Тук можете да срещнете газели, сърни, африкански диви котки, белки, чакали, пясъчни котки и много други.

Можете да посетите националния парк Банк д`Арген по всяко време на годината, но препоръчителни са месеците от ноември до март, защото климатът в Мавритания има тропично пустинен характер. Имайте предвид, че страната има много слабо развита транспортна инфраструктура и повечето пътища са покрити с пясък.

Транспортът се извършва само със съответно приспособими автомобили, които можете да наемете от Нуамгар или Нуадибу. Високопроходими коли можете да поръчате само с шофьор. Те са доста скъпи, но са единственият начин, по който можете да стигнете до парка.

Няма задължителни имунизации, за да влезете в Мавритания, но е добре да се ваксинирате против тетанус, дифтерия, хепатит А, тиф и полиомиелит. Често съществува риск и от малария.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати