Национален парк Комое

22.08.2013
Национален парк Комое

Тропическата африканска страна Кот д`Ивоар разполага с една от най-големите защитени територии за Западна Африка. Това е национален парк Комое (Comoé National Park), който е разположен в саванните области на Севера. Заради своя богат животински и растителен свят Комое е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно природно наследство и се радва на голям интерес от страна на туристите и гостите на страната.

Национален парк Комое е разположен около бреговете на река Комое, откъдето идва и името му. Благодарение на нейните води и осигуряваната от нея влага тук ще можете да срещнете такава растителност, каквато рядко ще видите другаде по света.

Тя е изключително разнообразна, но най-често срещана е храстовидната савана и гъстата влажна тропична гора. Паркът се отличава с такива растения, които по принцип би трябвало да виреят в южните територии на страната. Това се обяснява отново с протичащата тук река Комое.

Паркът е разположен на малко по-малко от 300 км. от столицата на Кот д`Ивоар. Заема площ от 11 493 кв. км., което го превръща в най-големия увеселителен парк в Западна Африка.

Основна атракция в него е разходката с влакче, което върви по протежение на река Комое. Поради голямата площ, която заема парка и опасността от поведението на дивите животни тук можете да се придвижвате само с автомобил. Задължително е да си наемете водач, който да Ви превежда през определените за тази цел маршрути.

По време на продължилата пет години до 2007 г. гражданска война в страната, териториите на национален парк Комое са силно засегнати. През 2003 г. обектът в обявен за застрашен от ЮНЕСКО.

По време на конфликта между Севера и Юга, персоналът, грижещ се за охраната на парк Комое е принуден да напусне и веднага започват набези от бракониери. Много животни са убити заради ценната си кожа или месото им, което започва да се продава по пазарите.

Липсата на управление през такъв дълъг и критичен период е довело до намаляване почти наполовина броя на някои животински видове. При направени проучвания става ясно, че това е най-интензивния период на бракониерство, регистриран някога в парка. Зачестяват случаите на опожарените райони и в някои части на парка започват да се развиват селскостопански дейности.

След стабилизирането на политическата ситуация в страната за поддръжката на парка започва да се грижи организацията OiPr, която бързо прилага съответните мерки за спиране на безредиците в него. Незаконно установените лагери на бракониерите са премахнати, както и разпространението на земеделието.

Можете да посетите национален парк Комое по всяко време на годината, но препоръчителни са месеците от ноември до май.

Снимка: www.twip.org

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати