Операта в Сидни

20.09.2013
Операта в Сидни

Може би най-известният град в Австралия е Сидни и мнозина често се бъркат, че той е столицата на континента, разположен в другия край на света. Този многомилионен град е посещаван всяка година от хиляди туристи, дошли да разгледат нестандартната му архитектура.

Безспорно модерният символ на Сидни днес е операта, настанена в покрайнините на града. Намира се на полуостров, вдаден в устието на реката и отделен със зелени площи от транспортния трафик. Заради своята значимост Операта в Сидни е включена през 2007 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Съвременната сграда на Операта в Сидни е изграждана в продължение на 14 години. Открита е на 20 октомври 1973 г. и със своите дръзки форми веднага се превръща в една от най-емблематичните постройки в света.

Операта в Сидни е дело на архитекта Йорт Утсон, който заради своя архитектурен образец е награден с най-престижната награда в света "Прицкер". Той работи над постройката девет години, след което след бурен скандал напуска проекта. Причината е, че няколко подкрепяни от правителството архитекти решават да направят сериозни промени в интериора на сградата.

След като е отделил цели девет години от живота си, работейки над операта Утсон се оттегля, несъгласен с новоприетите идеи и завещава труда си на други архитекти. Работата по операта продължава още седем години, при което целият проект възлиза на стойност 52 милиона долара-сума, която надхвърля 14 пъти първоначално пресметнатата инвестиция.

Опера, Сидни

Въпреки колосалните размери на изхарчените пари всеки, имал възможността да посети Операта в Сидни, веднага ще си направи сметката, че всеки един долар е похарчен напълно заслужено.

Датчанинът Йорт Утсен обаче, силно обиден от отношението към идеите му, никога повече не се връща в Сидни, за да види резултатът от неуморния си труд. Престижната награда получава едва 30-години след официалното откриване на операта.

През следващите няколко десетилетия нестандартната сграда се превръща в истинска сензация. През 21 в. са направени някои промени в интериора й, част от които са по първоначално предвидения проект на Утсен.

Отличителният белег на сградата - огромните бетонни покриви, приличащи на издути от вятъра платна, са дело на финландския архитект Ове Аруп, който веднага става популярен по целия свят.

Според Утсен обаче Аруп първоначално е мислил покривът да не изглежда като платна, а като обелки от портокал, но последвалите промени налагат изменения и в неговия план.

През 2006 г. е открито новото крило на постройката. За целта идва британската кралица Елизабет Втора, която открива официално и самата опера.

Днес Операта на Сидни е дом на австралийската опера, градския театър и градския симфоничен оркестър. Сградата разполага с над 1000 помещения, сред които две огромни зали, предвидени за оперни изпълнения, 5 театрални зали, 5 зали за репетиции, 4 ресторанта, 6 бара и десетки кокетни магазинчета за сувенири.

Можете да посетите Операта в Сидни по всяко време на годината, но препоръчителни са месеците от април до октомври.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати