Чатал Хююк

22.11.2013
Чатал Хююк

На територията на Турция се намира един древен град, който по всеобщото мнение датира от 6000 г. пр. н. е. Това е Чатал Хююк (Çatalhöyük), който според мнозина историци е един от първите известни градове. Направеното откритие се случва едва през 1958 г. и веднага се превръща в сензация. Древният град е част от Западноанатолийската цивилизация и в литературата е известен като "Градът на храмовете".

Чатал Хююк, чието име в превод означава Двата хълма, се намира в област Катония, Южна Анатолия. Тази местност е богата на водоизточници и още от древността е привличала най-различни заселници. Това че е обитавана още през неолита обаче става ясно благодарение на английския археолог Джеймс Мелаарт. През 1958 г. той започва своите археологически разкопки на около 40 км. югоизточно от град Кония, в близост до пълноводната река Уаршамбачай.

Вниманието му било привлечено от два хълма, които изглеждали някак си неестестено сред равнината. След като се захванал за работа, Малаарт се натъкнал на нещо изумително. Оказало се, че под земните натрупвания се криел цял град, за който първоначално се предполагало, че датира от 5-тото хилядолетие пр.н. е. Оказало се обаче, че следи от предходни обитатели имало навсякъде. Това сензационно откритие накарало археолога да разпространи снимки на обекта сред различните научни среди и първоначално никой не повярвал датировката на открития обект.

След направени анализи по радиовъглеродния метод се оказало, че находките се отнасяли към периода 6 800- 5800 г. пр. н. е. По това време селищата тук са били процъфтяващи и са били населявани от 5000- 8000 души. Строежът на къщите им е относително еднакъв и си личи, че домовете са построени със съвместни сили.

Имат общи стени и в тях може да се влиза само през покрива по изградените за тази цел стълби. Някои от постройките са богато декорирани и се предполага, че са служели за храмове, поради което неолитния град получава името си Градът на храмовете. Класове разделение не е имало и на жените се е гледало наравно с мъжете.

Според повечето историци всеки род е разполагал с по три или четири къщи и е имал храм, предназначен за изпълняване на различни ритуали. Съществували са жрици и най-силно е била почитана Богинята Майка - покровителка на растителния, животинския и човешкия свят, докато мъжкото божество било почитано в образа на бик.

Особен интерес предизвикат откритите предмети и сечива, които говорят за една забележителна култура. Самият Меларт описва в своята документация за Чатал Хююк мястото по следния начин:

"Количеството на техническите достижения в Чатал Хююк е една от поразителните особености в това високоразвито общество, което очевидно е било в началото на неолитния прогрес… Как например те са полирали огледало от обсидиан, който е твърдо вулканично стъкло, без да го надраскат, и как са пробивали дупки в каменни мъниста (включително и обсидиан), толкова малки дупки, че е трудно да се открие съвременна желязна игла, която би могла да ги пробие? Кога и къде са се научили да разтопяват мед и олово…? "

Можете да посетите тази анатолийска загадка по всяко време на годината. На самия обект няма как да видите кой знае какво, но находките, открити в този неолитен град, са изложени в Музея на анатолийските цивилизации в Анкара.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати