Йоханесбург

Йоханесбург

Макар и да не е столица на ЮАР, Йоханесбург (Johannesburg) е най-големият град не само на тази държава, но и в цяла Южна Африка. Населяван е от около 1 милион души и е най-важният финансов и промишлен център на страната.

Този град буквално е изникнал от нищото след откриването през 1866 г. на златото, поради което той става известен като Златният град на ЮАР. Днес, най-вече благодарение на това откритие, Йоханесбург, се е превърнал в лъскав и шикозен град, който може да предложи многобройни забележителности на своите посетители.

Йоханесбург е разположен в североизточната част на ЮАР, в провинция Трансваал. В миналото е бил населяван от племената банту, а след появата на Ян ван Рибеек се появяват и бурите, чието минало се крие в далечна Нидерландия. Те тръгват от Западен Кап и достигайки до Фишривър, срещат народа, известен като коза.

По-късно идват азиатците и работниците от Индонезия, Малайзия и Индия. Всичко това довежда до огромното многообразие от народи и техните традиции, спазването на различни обичаи и изповядването на различни религии и оформянето на невероятно пъстър пейзаж, който придава един необичайно прелестен колорит на Йоханесбург.

Местата, които трябва да посетите в този многолюден град са безброй. Може би трябва да започнете обиколката си от "Голд Рийф Сити", който представлява реконструираният град на златотърсачите. Именно от тук тръгва бурното развитие на Йоханесбург. Предлагат се разнообразни варианти за разходка из града, включително и слизане с лифт до златните галерии. Там ако имате желание можете да видите как се е изливало златото и се е оформяло на кюлчета. Тук се намира най-дълбокият рудник в света, който достига 3 100 м. дълбочина.

Наред с такива забележителности като невероятните музеи и галерии на града, къщата на Нелсън Мандела, Градският театър и красивата белосана сграда на пожарната, датираща от 1910 г., можете да посетите и квартал Совето, който всъщност е гетото на Йоханесбург. Макар на пръв поглед това място да изглежда доста неприветливо, то притежава уникална атмосфера. Сред изписаните с графити стени на повечето къщи се отличава красиво изрисуваният комин на електроцентралата, който грабва погледите на всички минувачи.

Град Йоханесбург

Деловата част на Йоханесбург се характеризира с достигащи небето небостъргачи и лъскави офис сгради, в които се помещават канторите на банките и търговските и промишлените фирми. Тук се намира борсата, магазините на едни от най-големите търговски вериги и многобройните заведения. Извън тази част на града, се простират домовете на населението, повечето подслонени във високи блокове и шикозни двуетажни и триетажни кооперации.

Разходките из улиците на Йоханесбург могат да се превърнат в едно незабравимо изживяване. Посетете стадиона "Сокър Сити", на който се е провел финала на световното първенство по футбол през 2010 г. Качете се на високата кула "Хилброу", от която се открива чудесна гледка към града, или просто прекосете моста "Мандела". Вариантите за разглеждане на Йоханесбург за безброй.

Градът е особено популярен и заради намиращите се в близост пещери Старкфонтейн, в които са открити едни от най-значимите антропологични материали. Именно от тук преди повече от три милиона години първите човешки видове са създали цивилизацията на австралопитека.

Не забравяйте да посетите и Национален парк Крюгер, намиращ се съвсем наблизо. Той се счита за едно от чудесата на Йоханесбург и всеки, който е успял да го посети, веднага разбира защо. Тук на територия, приблизително равна на тази на Израел, се е съхранил един удивителен свят, отличаващ се с уникална флора и фауна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
41
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати