Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Йосемити (Yosemite National Park)

Национален парк Йосемити (Yosemite National Park)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Национален парк Йосемити (Yosemite National Park)

Едни от най-впечатляващите природни гледки в източно централната част на Калифорния може да се видят в Национален парк Йосемити. Това красиво място е обявено за национален парк на САЩ през 1890 г., а освен това е вече и част от природното наследство на Юнеско. Известен със завладяващите си планински гледки резерватът Йосемити е разположен до Сиера Невада (Sierra Nevada).

Грижите за защита на долината Йосемити започват още през 30 юни 1864, когато президентът Ейбрахам Линкълн подписа законопроект, който поставя местността и най-вече уникалните гори от секвоя под защита. Това е първият път в историята на Съединените американски щати, когато правителството дава право на защитена територия да бъде достъпна до всички, желаещи да й се любуват.

Заемащ площ от 1200 квадратни мили паркът съчетава природната красота на стотици езера и водопади, планински ливади и долини, гористи местности. Водните канали тук са с обща дължина от 1600 мили. Многобройните очертани туристически пътеки в парка са около 800 мили, а автомобилните пътища са с дължина от 350 мили.

Йосемити Водопад

Биологичното разнообразие в резервата е огромно. Йосемити е известен с грандиозните си гранитни скали и горите от гигантски секвои, които са най-големите дървета на планетата.

Може би главната туристическа атракция тук е връх Хаф Доум, койо се издига на височина около 1219 м. Красивата планина е често обект на снимки от страна на доста фотографи от цял свят. Тук е и раят за екстремните алпинисти. Освен Хаф Доум те могат да упражняват хобито си и на Ел Капитан, която с 914-те си метра височина е най-голямата монолитна гранитна скала в света.

С годините популярността на Национален парк Йосемити расте, а с това се увеличава броя на посетителите. По-голямата част от тях обаче посещаващи 12 квадратни мили в долината, което е около 1% от общата земя на парка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
45
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати