Брюж

24.07.2011
Брюж

Славата на Брюж (Brugge) като един от най-красивите европейски градове, съхранили уникалната си средновековна атмосфера, е всепризната. Този очарователен град е разположен в белгийския регион Фландрия (Flanders), който е една от трите главни области в северно европейската страна.

Заради красотата си осеяната с канали градска инфраструктура, често наричат Брюж „Северната Венеция”. От 2000 г. насам той фигурира и в списъка на Юнеско за световното културно наследство. Да се доберете до този исторически град е съвсем лесно. Най-удобно е да кацнете с полет на летището в Брюксел или Лил. До аерогарата в Брюксел е изградена и жп-гарата, откъдето има съвсем лесен железопътен транспорт до Брюж. Само с едно прекачване, до града се стига за около час и половина.

Градските пейзажи в Брюж пленяват с павираните си улици, китни къщи със заострени покриви, построени над каналите, които красиво преминават около историческия център.

През последните години туризмът в Брюж драстично нараства, а местните на шега се оплакват, че живеят сякаш в Дисниленд. Потокът от посетители тук е обясним, защото в Брюж има доста интересни исторически паметници, които трябва да се видят, а и страничните удоволствия не липсват.

Brugge

Разхождайки се по малките улички, новите фасади на старинните къщи създават впечатлението, че са построени съвсем наскоро. Всъщност повечето от тях са вековни. Освен тези очарователни стари постройки, заобиколени от водните канали, в Брюж може да видите интересни паметници на изящното изкуство и архитектурата. Особено впечатляваща е църквата „Света Богородица”, която има най-високия тухлен връх в цяла Европа. Вътре е поместена уникална скулптура на Мадоната, която е изваяна от самия Микеланджело. Сред другите религиозни постройки, които правят впечатление в града, е базиликата „Свещената кръв” (Heilige Bloed Basiliek), която се намира на площад „Бург”.

В този храм се съхранява стъкленица, за която казват, че пази част от Христовата кръв. Ако отидете по-рано ще може на спокойствие да посетите и параклиса в готически стил, под който има още един параклис, изграден в рамански стил.

Няма как да пропуснете и едно посещение в музея Гроенинге (Groeninge Museum), известен като градския музей на изящните изкуства. Тук се пазят уникални платна на художници, твори предимно в Брюж, някои от които се пазят от 14 в.

След като направите обиколка на историческите забележителности в Брюж, може да си починете и да се отдадете на шоколадови удоволствия, в някоя от десетките сладкарници тук. И въпреки, че не върви с шоколада, не пропускайте да опитате и някои от 350-те вида различна бира, които се предлагат в тукашните заведения.

4
Общо гласували: 9
5 2
4 5
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати