Юнгфрау

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Jungfrau

Алпите са невероятно красив и всеобхватен планински район, който във всяка своя част има какво да предложи на многобройните си посетители. Един от първенците на швейцарските Алпи е връх Юнгфрау (Jungfrau), който е най-високата точка на едноименния планински масив. Този величествен връх е разположен в областта Бернер Оберланд, в западната част на страната, като се издига красиво над град Гринделвалд.

Юнгфрау се счита за един от най-емблематичните за Швейцария върхове. Издигащ се до значителните 4 158 м надморска височина, той е заобиколен от още две уникални планински възвишения – Айгер и Мьонх.

За първи път Юнгфрау е покорен през 1811 г. от братята Майер от Арау. Днес върхът продължава да бъде предизвикателство за опитните алпинисти, но за тези, които не могат да се изкачат сами до високата точка, железницата Юнгфраубан е най-лесният вариант да се се изкачат до масивните върхове. Влакът стига до самия връх на планината, където е изградена гарата Юнгфрауйох. Разположена на височина от 3 454 метра, тази железопътна станция е най-високата жп гара на територията на цяла Европа.

Alps

Първата отсечка по планинските хълмове на Юнгфрау е пусната в действие през 1893 г. Тя отвежда туристите на височина от 784 м., където е построена гарата Венгерналпбан (WAB) край Лаутербрунен. Оттам има прекачване, което отвежда посетителите на планината до гара Клайне Шайдег, разположена на 2029 м надморска височина. На тази височина има прекрасна гледка към трите върха, които съставят тази част на швейцарските алпи.

От тук се взема емблематичната железница Юнгфраубан, която ви отвежда до самия край на планинското изкачване. Тази последна отсечка е дълга 9, 6 километра, като около 6, 4 км от нея представлява прокопан в планината тунел. Преди да се премине през него има още две кратки спирки – при Айгерванд (2830 м) и Айсмеер, който е разположен на височина от 3110 м. След като излезете от тунела крайната спирка Юнгфрауйох е достигната.

Юнгфрау

На тази значителна височина от над 4000 м въздухът е силно разреден затова е препоръчително хората със сърдечни проблеми да внимават. Тук е изградена въжена линия, която стига до пизвестния Айспаласт или Леден дворец. Той представлява уникален леден дворец, съставен от поредица от пещери. Връзката между тях е била осъществена през 1934 г. от местен планински водач. В Ледената галерия може да видите копия в действителен размер на най-различни предмети като коли, столове и т.н.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати