Сардиния

Сардиния

По традиция остров Сардиния всяко лято посреща едни от най-богатите хора в света. Макар допреди няколко години повечето милионери да се отдаваха на почивки по Френската ривиера, последните няколко сезона изумруденият остров е първенец в това отношение.

Това райско кътче е вторият по големина остров в Средиземно море, но по нищо не отстъпва на Сицилия. Италианският курорт съчетава чудесни плажове, отвесни високи скали, зашеметяващи гледки към морски ширини и забележителна история.

Само допреди няколко десетилетия единствено овчари и стада се мяркали по тези места. За местните хора пък крайбрежните терени нямали никаква стойност, защото не били обработваеми. Никой не проявявал интерес към тях, затова обичаят бил те да бъдат давани на жените като зестра.

Така красотите на острова били пренебрегвани до момента, когато принц Карим Ага Хан, баснословно богатият наследник на султан Мухамед Хан, спрял на брега с бялата си яхта и прокълнатият до тогава бряг се превърнал в рай.

Сардиния

Още щом стъпва на северния бряг на Сардиния, той решава да инвестира в крайбрежната ивица. Парцел по парцел откупва над 3000 хектара терени, принадлежащи на местните жени. Принцът прави невъзможното, за да превърне своята Коста Смералда (Изумруденият бряг) в екологично кътче, където всичко до най-малката подробност е в хармония със заобикалящия пейзаж.

Електрическите кабели минават под земята. Всички вили са еднакви на височина и по стил – покривите им са покрити с римски керемиди, а фасадите са боядисани в охра. Ага Хан построява четири луксозни хотела за две години, след което кани приятелите си да ги посетят. Сред тях се открояват Одри Хепбърн, Ричард Бъртън, Лиз Тейлър. По този начин североизточният бряг на Сардиния се превръща в царството на елитния туризъм.

Няма съмнение, че различните нашествия през вековете са оставили богато наследство от исторически и архитектурни паметници. Културата на Сардиния е изключително колоритна, запечатана във финикийските некрополи, каталонското господство, римските амфитеатри и бани, готическите и бароковите църкви.

Остров Сардиния

В южната част на острова се намира столицата Каляри - голям съвременен град, важно пристанище и летище. Негови символи са средновековните кули, които се издигат над историческия център и църквата Санта Мария.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати