Делфи (Delphi)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Делфи

В древна Елада Делфи се е смятал за центъра на света и с това свещено място е обвързан почти с цялата старогръцка митология. Днес уникалните останки на Делфи се намират на около 160 км в северозападна посока от столицата на Гърция – Атина. Самото място, където древните елини са решили да издигнат комплекса, е избрано съвсем не случайно. То е изградено на скална тераса, която се извисява на 600 м над морските води на Коринския залив.

В древността, около 8 в. пр. Н. е. Делфи е бил водещ религиозен център за древните гърци, а днес изящните му останки са включени в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тук в онези древни времена се е намирал прочутото светилище, оракул на бог Аполон. То било най-почитаното и уважаваното на територията на цялото Средиземноморие.

Безценните руини на Делфи (Delphi) са изградени основно от два обекта, които се намират на по-малко от километър едно от друго. Едно то тях е светилището на Аполон. Тук различни паметници и фризове отвеждат към самия храм на Аполон, до който се стига по т.нар. Свещен път.

В западна посока от него по красиво римско стълбище може да се стигне до античния театър със своите 35 реда със седящи места. Близо 7000 зрители пък побира отлично запазилият се стадион в Делфи, който е разположен в най-горната част на комплекса. Седалките са изсечени в скалата, а самият стадион завършва с триумфална арка в единия край.

Другият основен туристически атракцион тук е светилището на Атина Прония, в което днес са запазени един толос, съкровищници и няколко полуразрушени олтара. Първоначалната постройка тук е издигната през 7 в. пр. н. е., но е била разрушена от свлачище.

Три века по-късно е изграден и уникалният толос в Делфи, който всъщност е ротонда, обградена от 40 колони, групирани в два реда.

Delfi

От 6 век пр. н. е. тук се провеждат т. нар. Питийски игри, включващи музикални и спортни състезания. Днешният град Делфи се намира на около километър югозападно от древното светилище.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
42
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати