Вулканът Етна

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Вулканът Етна

Вулканът Етна и природната зона около него са уникални по своята същност. Този все още „дишащ” кратер представлява най-старият на територията на цяла Европа, а с височината си от 3323 м над морското равнище, той е и най-високият вулкан на Стария континент.

Самият връх Етна е най-високия в цяла Италия, на юг от Алпите. Но размерът му варира. Днес той е с 21 м по-нисък, отколкото е бил през 1981 г. Вулканът представлява най-голямата туристическа атракция в Сицилия. Той се намира в източната част на провинцията, близо до Месина (Messina) и Катания (Catania).

Вулканът Етна

С този ежегодно „издишащ” вулкан Етна се свързват няколко красиви легенди. Една от тях разказва, че в подножието му всъщност се е родила Венера. Според друга - кратерът представлява ковачницата на бог Хефес и домът на еднооките циклопи.

Най-романтичната легенда пък гласи, че под вулкана се венчават само най-влюбените, чиято сила на чувствата може да се сравнява само с огнена стихия.

В цялата си история Етна е изригвал около 135 пъти. Днес жителите в района на Етна изобщо не се притесняват от помитащата сила на лавата и вулканичната пепел.

В основата на Етна му има доста населени места, но строителството по наклоните на планината не е толкова широко застъпено. Най-вече поради факта, че не се знае на кое място ще се пропука планината при евентуално следващо изригване. Все пак това не спира някои строителни предприемачи, които за пореден път издигат постройките на хотелите си на мястото, където те вече са били веднъж разрушени.

Причината за това е, че многобройният туристически поток тук целогодишно възвръща всяка инвестиция.

Последното пагубно изригване на Етна е било през 1669 г., когато провинция Катания е била напълно заличена. Днес обаче никой от милионите туристи в местността не се притеснява от разрушителната сила на вулкана.

Една друга история твърди, че тук се спускат най-добрите скиори от цял свят, защото само те могат да избягат от лавата. В действителност тук е нещо като рай за скиорите през зимните месеци, а за любителите на алпинизма и скалното катерене има целогодишни отлични условия.

Сред покритите с борове, букове, дъбове и брези склонове на планината има изградени множество туристически маршрути, разходката по които гарантира истинско приключение. Освен красивите местности, тук може да се полюбувате и на разнообразния животински свят. Срещат се диви котки, бодливи прасета, зайци, както и множество видове гущери и грабливи птици.

Посещението на вулкана Етна, когато той дава признаци на активност, може да не ви предложи максималното от природната красота на района, защото тогава някой от пътищата могат да бъдат затворени за преминаващи посетители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати