Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Агридженто, Италия (Agrigento)

Агридженто, Италия (Agrigento)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Agrigento

Агридженто (Agrigento) е още една антична съкровищница, която се намира на територията на Италия. Днес това е един съвременен град, който обаче пази уникални древни паметници, които свидетелстват за могъществото на отминалите империи по тези земи. Агридженто е известен предимно с долината на храмовете, където се пазят монументи от римско, гръцко и картагенско време. Тази маестност е разположена на южното крайбрежие на Сицилия.

До археологическите паметници в Агридженто може да се доберете с автобус, кола или влак, като през летните месеци има и опция да акустирате на местното пристанище с лодка или кораб. Най-хубавото време през годината, когато ще можете максималано да с енасладите на околностите, е през пролетта. През този сезон бадемовите дръвчета в овощните градини в околията цъфтят и придават уникална атмосфера на Агридженто.

Agrigento

Агридженто днес се развива като модерен град само на няколко километра от Долината на храмовете, която е прибавена към списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Храмовете край града са посветени на гръцки и римски богове и носят имената на Юнона, Конкордия, Юпитер, легендарния Херкулес и др.

Самият Агридженто е наследник на древния Акрагас. Това е градът на най-голямата гръцка колония Акрагант, която е основана около 582 г. пр. н. е. За тогавашното селище гръцкия поет Пиндар пише: “това е най-красивият град, който хората могат да изградят...”. В Акрагас е роден и прочутият гръцки философ Емпедокъл (490-430 г. пр. Хр.).

Навсякъде из стария град има улици, домове, некрополи, руините на аудиториума и малкия театър. Най-обширният храм в Агридженто е този на Юпитер Олимпийски. Той е построен през 480 г. пр. н. е. в чест на военна победа. За съжаление състоянието му днес не е добро и от него е оцеляла много малка част. Преди време силно земетресение срива голяма част от постройката му, а днес от него се къртят каменни блокове, за да се построи близко пристанище.

Храмът на съгласието е друга забележителност в археологическия комплекс. Първоначалното му име не е известно , като това му е да дено в по-късен етап. Построен около 450 г. пр. н.е. днес той е в много добро състояние, макар че покривът му липсва. Това до голяма степен се дължи на факта, че през 6 в. постройката е била превърната в християнска църква.

Подобен по форма на Храма на съгласието е и Храмът на Юнона. Той е построен около 440 г. пр. н. е., но състоянието му днес не е добро. Не пропускайте да посетите храмовете на Хефес, Херкулес и Ескулап в Агридженто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Engy
Engy
21.04.2012 19:31
Излезе на български език комедията Лиола` на великият сицилианец роден в Агридженто - Луиджи Пирандело - Нобелов лауреат, от издателство Изток-Запад.
Преводът от сицилиански е на Даниела Илиева.
0
0