Алхамбра (Alhambra)

10.07.2010
Алхамбра

Алхамбра (Alhambra Castle) е един от най-старите дворцови комплекси в Испания. Той представлява нещо като върхово архитектурно постижение на мавританската култура и стил. Замъкът се намира в град Гранада, който е заключен на три сравнително невисоки хълма, а около тях се извисява планината Сиера Невада. Това е южната част на страната, а областта е Андалусия (Andalucia).

Точно над самия град е локализиран и дворецът Алхамбра, който е една от най-честите туристически дестинации в Испания. Името АлХамбра буквално се превежда от арабски “червена крепост”. Той датира от 1238 г, а по това време на Пиренейския полуостров завършва многовековната борба на християните за отвоюване на испанските земи от арабите, известна в историята под името Реконкиста. Тук владетелят на Гранада открива нещо като вечното спокойствие и хармония.

Различните части на замъка Алхамбра са строени през различни векове, но повечето, които днес са се запазили, датират от и след 14 в. Централният вход на архитектурния комплекс днес е Вратата на правосъдието, над която се издига Кулата на правосъдието. Построена е от Юсуф I през 1348 година, за което свидетелстват надписите по стените.

Alhambra Spain

Голямата подковообразна арка е един от основните строителни елементи на кулата. Върху неправилен мраморен четириъгълник е издълбана ръка. Според някои изследователи нейното предназначение е свързано с местните суеверия - предпазва крепостта от лоши духове и зли очи.

Въпреки, че ислямът забранява изобразяването на човешки и животински фигури, комплекса е украсен богато с геометрични елементи, растителни мотиви и класическа арабска калиграфия. Удивителное е, че на фасадата на кулата има вдлъбнатина, в която е поставена статуя на Дева Мария с Младенеца. Със своите 45 метра кулата Комарес е най-високата в Алхамбра. Цялото вътрешно пространство е заето от Тронната зала, наричана още “Зала на посланиците”.

Точно срещу входа на този великолепен салон бил разположен трона на повелителите на Гранада. Навсякъде из двореца могат да се видят фонтани и басейни. В т. нар. Двор на Мъчениците е разположен уникален образец на басейн, който е типичен пример за мавърската архитектура. Навсякъде около него има красиви колони и сводове.

Alhambra

Трябва да знаете, че дневно посещенията в Алхамбра са ограничени като брой. Билетите за вход, които се продават са малко и затова е добре да си резервирате предварително.

4.4
Общо гласували: 7
5 3
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати