Етнографски музей Етъра

07.10.2011
Възрожденска постройка в Етъра

Близо до разположения в Централна България град Габрово се намира уникалния музей на открито – Етъра. Той представлява първия по рода си у нас архитектурно-етнографски комплекс. Етъра се намира на 8 км в южна посока т Габрово и изглежда като квартал, който претворява българския бит, култура и занаятчийство с автентични възрожденски постройки и малки калдаръмени улички. Етъра е включен в списъка със Стоте национални туристически обекта.

Музей Етъра в Габрово

Етъра е живописно разположен по двата бряга на река Сивек, в подножието на Стара планина и е единственият в България музей от типа "сканзен". В него може да видите експозиции на народни-технически съоръжения задвижвани с вода, комплекса "Занаятчийска чаршия", включващ 14 архитектурни образци от региона. Къщите са копия на съществували сгради в Габрово и региона и са построени през 1967-1973 г. На първите етажи, както и в миналото са разположени търговски дюкян и занаятчийски работилници, а вторите са предназначени за изложбени и експозиционни зали.

По калдъръмените улички в Етъра

Сред най-интригуващите възстановени постройки е къщата на габровския търговец Петър Сака е построена през 1850 г. до Баев мост в Габрово. Възстановена е в музея през 1970 г. и е пример за влиянието н Средиземноморието в архитектурата - фасадата й е изпъстрена с рисувани колони с 21 прозореца, като откритият чардак преминава в закрито помещение "кьошк". Сред фундаменталните исторически паметници в Етъра са сградите с обществено значение - църква с училище, часовникова кула, мостове, каменни чешми и др.

Архитектурно-етнографския комплекс Етъра е открит на 7.09.1964 г. Идеята за създаването на Етъра преднадлежи на Лазар Донков, чиято основна идея била миналото да се претвори в бъдещето, като стане видимо и лесно за възприемане. Целта на Етъра е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането - втората половина на 18 в. и 19 в. Това е време, когато в града се развиват над 26 занаята, чиито изделия намират пазар в Букурещ, Виена, Марсилия, Анадола. През 1835 г. тук се открива Първото светско новобългарско училище. Благоприятните икономически и политически промени, настъпили в империята сред 30-те години на 19 в. допринасят за издигането на Габрово като значителен стопански, духовно-просветен и търговски център.

Изграждането на музея се осъществява чрез три основни метода: реставрация на обекти, заварени на терена; пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания (копия на оригинали).

Валевица в Етъра, Габрово

Особено атрактивна за посетителите на музея е възможността да се върнат в миналото като се опитат да упражняват някой от старите занаяти, практикувани в района.

За желаещите се предоставят няколко дневни курса по дърворезба, кожухарска обработка, изработка на музикални инструменти, изографисване, курс по домашно тъкачество, плетене с царевична шума, което се нарича беленица и багрене с растителни багрила. Багренето с бои от растителен произход е познато на хората от дълбока древност. За багрилен материал се ползват цветове, стебла, листа, корени на растения. Получените цветове могат да бъдат наситени или пастелни с приглушени тонове.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4.4
Общо гласували: 7
5 3
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати