Замъкът Пелеш

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Peles Castle

Замъкът Пелеш (Peles Castle) е смятан от мнозина за един от най-хубавите дворцови комплекси не само в Румъния, но и на територията на цяла Европа. Този шедьовър на германската неоренесансова архитектура се намира в планинския град Синая, който е разположен 44 км от Брашов. Дворецът Пелеш е издигнат в румънската област Прахов, в Карпатските планини, насред средновековния път, свързващ Трансилвания и Валахия ( Wallachia).

Строежът на замъка е започнава през 1873 г. по поръчка на крал Карл I, а е завършен 10 години по-късно - през 1883 г. С проекта е ангажиран виенският архитект Вилхелм Додерер, а работата спира за едногодишен период – между 1877-1879 г. зарадив тогавашната война. В неговите 160 стаи могат да се видят едни от най-добрите примери от европейското изящно изкуство. Днес до замъка Пелеш се стига по стара криволичеща пътека, обсипана със сергии, от които може да си купите най-различи сувенири.

За строителството на замъка Пелеш са използвани каменни блокове, дървени материали, тухли и мрамор. Стилът на Пелеш е подчертано немски ренесансов, но също така могат да се доловят мотиви от готическия, немския ренесанс, немски барок и френския рококо архитектурен стил.

Пелеш е заобиколен от невероятни седем слънчеви тераси, от които се открива прекрасна гледка към близката долина. Всички те са украсени с със статуи (изваяни от италианеца Романели). Допълнение на красивите скулптури внасят каменните кладенци, декоративните вази. Особено впечатляващ и уикален Пелеш изглежда заради многото си дървени орнаменти в украсата, както на екстериора, така и във вътрешните зали.

Вътрешният двор също е изключително красив със своите скулптури и стенописи. Във вътрешността на Пелеш има няколко интересни зали, като например гостната, чиито интериор е разнообразен с картини и дървени скулптури на 16 двореца в Хоенцолернс. Освен тази зала доста интересни са още турската зала, френската стая, мавританската зала, както и концертната аудитория.

Замък Пелеш

Дълго време замъкът Пелеш беше не само уникален музей, но и предмет на дългогодишни съдебни спорове между роднините и наследниците на бившия румънски крал. Специалната юридическа комисия към румънския парламент, след като се запозна с многобройни архивни документи, достигна до заключението, че единствено бившият монарх може да претендира за собственост върху замъка.

Трийсетте милиона евро компенсация за замъка "Пелеш " ще бъдат изплащани на три равни годишни вноски, като първата ще бъде направена в срок от 30 работни дни от влизането в сила на закона. Замъкът Пелеш беше отнет от крал Михал през 1948 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
55
44
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
моника
моника
15.07.2012 20:58
Замъкът е много красив и си заслужава да се види. Природата наоколо също е прекрасна. Разходката до там беше чудесно бягство от юлските жеги.
0
0