Дюселдорф

16.04.2010
Дюселдорф

Дюселдорф е една от германските столици на културата, индустрията, модата и лайфстайла. Безспорно това е и един от най-богатите и проспериращи градове на територията на Германия. Дюселдорф е разположен в западната част на немската провинция Северен Рейн-Вестфален, като целият град се разпростира на площ от 217 кв. км. Жителите на Дюселдорф са около 600 000, а от тях около 100 000 са чужденци. Най-голямата група чужденци са турците 15 000, а регистрирани българи 400. Любопитен факт е, че над 300 000 от живеещите в Дюселдорф са жени. Дюселдорф е един от най-големите търговски, промишлени и пристанищни градове по течението на река Рейн.

В историческите текстове Дюселдорф е споменат за пръв път през 1135 г. , но едва през 1288 година е признат за град. През 18-ти век се развива бурно, но този период на „цъфтеж” съвсем скоро е помрачен от ожесточените сблъсъци по време на Наполеоновите войни. След тях внезапно градът започва да запада, но не за дълго. Както обикновено след период на упадък идва и период на благоденствие и просперитет. Нов мощен тласък Дюселдорф получава по време на Индустриалната революция, която задвижва с бързи темпове местната икономика. Благодарение на стабилното икономическо положение постепенно населението на Дюселдорф започва да се увеличава.

Така от 100 000 души през 1882 година, жителите на западния немски град достигат около 200 000 и то за период само от 10 години. Поредните трудни времена за Дюселдорф настъпват по време на Първата и Втората световни войни. Те са причината през 40-те години на миналия век градът да изглежда порутен, потънал в руини. Доста бързо обаче след края на Втората световна война Дюселдорф се съвзема и отново започва упорита работа в развитието и разрастването си, като този период на възход продължава и до днес.

Една от главните забележителности на Дюселдорф е Кьонигзале (Königsallee). Тук на разстояние от само един километър са събрани по-голямата част от банките, скъпите заведения и шикозните магазини и бутици в Дюселдорф. Историческото сърце на немския град е безспорно Стария град ( Die Altstadt), или още известен под името "längsten Theke der Welt" (Най-дългият бар в света). Името не е случайно и идва от факта, че тук могат да се посетят повече от 250 ресторанта и различни колоритни немски (и не само) кръчми. Дюселдорф разполага с едни от най-добрите в света шопинг молове. Непременно не пропускайте възможност да посетите Стария град и да посетите някои повече от 260-те ресторанта и пъба и, разбира се, най-дългият бар в света.

Дюселдорф разполага с няколко университета (Fachhochschule Düsseldorf, Robert-Schumann-Hochschule Düsseldorf, Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf), художествена академия и многобраойни възможностти за магистърски, професионални програми, международни програми за обучение в чужбина, езикови курсове. В града най-редовно се провеждат различни панаири, изложби и базари на различни стоки.

Дюселдорф на рейн

В Стария град на Дюселдорф , точно срещу река Рейн е Бургплатц, където може да посетите реставрирания средновековен замък. Днес от него е останала само една голяма кула, която е ремонтирана за последно през 1995 г. В него се помещава интересният местен морски музей.

Други градове в близост до Дюселдорф са Дуисбург, Есен и Кьолн.

3.8
Общо гласували: 17
5 7
4 4
3 2
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати