Дортмунд

30.04.2011

Дортмунд (Dortmund) е град, в който туристическата обиколка може да се превърне в същинско приключение и незабравимо изживяване. Причината за това е, че Дортмунд предлага всичко – от напреднала индустриална култура, разнородни музеи, пъстроцветни и колоритни вариетета и театри до първокласен световен футбол и местни кулинарни специалитети. Наричат Дортмунд една от бирените столици на Германия...или поне доскоро беше. Дортмунд се слави с най - големите пивоварни заводи в Германия, като е седалище на концерна “Хьош”.

Дортмунд е разположен на река Емшер в западната немска провинция Северен Рейн-Вестфален. Целият град се разпростира на обща площ от 280, 40 кв км, а броят на жителите на града достига близо 600 000 души. Дортмунд е известен като голям и отлично развит център на въгледобивната, металургичната, химичната и военната промишленост. В последните десетилетия обаче урбанизацията и модернизацията на града го превърнаха в нещо повече от „индустриална зона”. Речното пристанище на Дортмунд все още си е там, но далеч не е най-интересното, което градът може да предложи на своите посетители.

Дортмунд

За първи път историческите източници споменават за малко селище на територията на днешен Дортмунд около 885 г. По това време градчето било известно с името Тротмани (Throtmanni). То било напълно унищожено от огъня на Свещената Римска империя, но малко по-късно първообразът на днешен Дортмунд е възстановен от Фредерик I Бербароса (Frederick I Barbarossa) през 1152 г.

През 12 век Дортмунд става главен град в земите на Рейн, Вестфалия и Нидерландия, като един от основните членове на Ханзата. След 1320 година градът се появява в писмен вид с името "Dorpmunde". През 1661 година едно голямо земетресение става виновник за срутването на църквата Райнолдкирхе (Reinoldikirche).

По време на индустриализацията на Прусия, Дортмунд се превръща в основен център за преработка на въглища и стомана. В годините след Втората световна война пострадалите сгради като Райнолдкирхе и Мариенкирхе (Marienkirche) са били напълно реставрирани. Към края на миналото столетие Дортмунд започва да се очертава като важен център за хай-тек индустрията.

Туристическата обиколка на забележителностите в Дортмунд може да започне от централната част на града, където се намират двете главни църкви (Райнолдкирхе и Мариенкирхе). И двете са отличен пример за средновековна архитектура. Оригиналната постройка на Мариенкирхе е издигната в годините между 1170-1200 г., но, както споменахме, след Втората световна война, тя е била построена наново.

Най-старите части, които са се запазили до днес в конструкцията на църквата, датират от 1420 г. Тази църква както и Патриккирхе са протестански храмове. Патриккирхе е издигната някъде през 14 век, а днес в нея може да видите невероятния й олтар, който е известен като „Златното чудо на Дортмунд ”. Красивият олтар се състои от 633 позлатени резбовани дъбови фигури, които изобразяват 30 сцени от Великден.

След като пообиколите културните забележителности на Дортмунд , не пропускайте да с еотбиете и на Стария пазарен площад, който също е разположен в централната част на града. Тук е мястото, където местните вкусове се смесват със средиземноморски подправки. На Стария пазар са разположени едни от на добрите ресторанти и бираии в Дортмунд.

4.2
Общо гласували: 6
5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати