Щутгарт

25.04.2010
Щутгарт

Очарователно разположен в сърцето на един от най-голямите винарски региони в Германия, Щутгарт (Stuttgart) представлява модерен метрополитен град, който очарова посетителите си от цял свят и с многото културно исторически паметници, които е успял да съхрани до днес. Щутгарт е столицата на немската провинция Баден-Вюртемберг (Baden-Würtemmberg) и е интересна туристическа дестинация не само заради великолепната си и живописна панорама, която завладява най-вече заради красивите си градини и паркове, обширни площади, великолепни дворци и сгради, съхранили се в най-различни архитектурни стилове. Всичко това в Шутгарт върви ръка за ръка с културното многообразие, което е осезаемо в града.

Щутгарт е столицата на провинция Баден-Вюртемберг, а с населението си от около 600 000 жители, той се превръща в шестия по големина град в Германия. Известен е като голям промишлен център и главно пристанище на река Некар. Силно развити в Щутгарт са автомобилната, военната, електро-техническата, оптичната, полиграфската и химичната промишленост. Особено атрактивен е града поради факта, че тук се намира седалището на фирмите "Роберт Бош" и "Даймлер Бенц". Една от най-тачените автомобилни марки Мерцедес, както и намиращият се тука Музей на Порше (Porsche-Museum) са може би главните притегателни за много туристи фактори.

Къщи в Щутгарт

Историята на Щутгарт започва още през римската епоха. Тогава селището се сформира около около минерален извор, а от 10 век то официално функционира като отделно населено място. Първите писмени сведения за Щутгарт датират от 12 век, а от 13 век той има официален статут на град. През 1482 година Щутгарт става столица на графство Вюртемберг, а от 1482 до 1918 година е столица на областта Вюртемберг.

През 2006 година отвори врати музеят “Мерцедес-Бенц”. Той е разположен в модерна, специално построена сграда с необикновена форма на двойна спирала. Във вътрешността му посетителите имат възможност да разгледат повече от 150 автомобила, повечето от които са по-редки и уникални модели. Преди сто години, част от тях, са проектирани от Карл Бенц и Готлиб Даймлер. Също така посетителите могат да видят автомобили, които в различен етап от времето са били притежание на известни личности. Сред тях са Мерцедесът на римския папа Йоан Павел II, а също така и колата, която е карала принцеса Даяна.

Годишно в Щутгарт се провеждат доста атрактивни и колоритни фестивали, които са заслужили на града световна популярност. Сред най-интересните са Пролетният фестивал и най-вече елегантният Летен фестивал, който очарова посетителите си с белите павильони, безбройните светлини и приказни фенери. Това е и един от най колоритните и възхитителни фестивали в цяла Германия. Доста приятно е и да посетите Винарското селце на Шутгарт, което е едно уникално място за отдих с неговите 120 прекрасно украсени лозови беседки.

Stuttgart

В края на септември пък градусът на настроението се покачва максимално с традиционния бирен фестивал. По това време на годината Щутгарт се огласява от радостната глъчка на любители на пивото от цял свят, които идват тук, за да се разведрят с многобройните панаирни атракции или просто за да се отдадат на алкохолната любов под широките тенти на бирения фестивал. Около 5000 посетители идват тук през септември, която превръща този празник на бирата в Щутгарт в едно от най-големите подобни събития не само в Германия, но и в цял свят. По Коледа пък биреният фестивал в Щутгарт се замества с приятен коледен базар.

4.2
Общо гласували: 10
5 3
4 6
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати