Париж

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Айфеловата Кула

Париж – самото име на френската столица събужда романтични мисловни картини, придружени от приятния акомпанимент на акордеон. Тази идилична картинка може да се допълни с една приятна привечер, прекарана на чаша вино край река Сена. И не случайно много влюбени във френската столица са на мнение, че Сена е началото и края на всичко.

Париж е културната, модната, медийната, развлекателната, образователната столица не само на Франция, но е и един от най-обичаните и заслужили почести градове в цял свят. Париж е разположен в северната част на Франция, по двата бряга на река Сена. Живописната река, която с право може да се нарече вдъхновение на импресионистите, разделя града на две части – десния бряг в северна посока и по-малкия ляв бряг на юг. В самия град Париж живеят близо 2 мил. души, но броя на населението в цялата парижка агломерация, която се разпростира на около 120 км, достига значителните 12 000 000 жители.

Триумфалната Арка

Името на Париж идва от келтското племе паризи, които се считат за основатели на града през 250 г.пр.н.е., когато поставили началото на малко рибарско селище по брега на Сена. По времето на римската окупация между 1 и 6 век, градът се е наричал Лутеция (Lutetia Parisiorum), но по времето на Юлиан Апостат (360–363) е преименуван на Париж. Римското управления е прекратено през 508 г., когато Хлодвиг I превръща Париж в столица на франкската династия Меровинги. През 11 век градът се разпростира към десния бряг. През 12 и 13 век тук се включва царуването на Филип II Август (1180-1223), градът значително нараства. Около 1328 г. със своето население от около 200 000 жители Париж се превръща в най-големия град в Европа. Няма как да пропуснем фундаменталния за цяла Франция исторически момент, който бележи началото на Френската революция. Тя започва с щурмуването на Бастилията на 14 юли 1789 г. и приключва 10 г. по-късно с преврата през 1799 г.

Цяла Франция начело с Париж празнува националния си празник на 14 юли. Това е датата, когато се отбелязва превземането на Бастилията и началото на френската революция, която от своя страна е един от европейските и световните символи на свободата и демокрацията. На този ден французите и всички франкофони по света празнуват шумно. Официалният парад в Париж по повода започва от Шанз-Елизе, като е воден от президента.

След това веселбата продължава из целия град. Фойерверките привличат хиляди хора на Марсово поле. Вечерта преди това голяма част от парижани се стичат на площада, където някога е била Бастилията и танцуват до зори. Националният празник на Франция в Париж е съпроводен и от гей-бал на открито, а също така пожарната команда подготвя интересно шоу за жителите на града.

Лъвъра

Забележителностите във френската столица Париж са толкова много, а повечето от тях са нещо като емблеми, с които се свързва името на града. Крайбрежието на река Сена е едно невероятно място, разходката по което не бива да си спестите. Многобройните кейове по поречието са красиво озеленени и предназначени единствено за разходка и почивка.

Тук има доста приятни заведения, както и много сергии на букисти, които продават своите стари книги. Крайбрежието на Сена е включено в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО, а между другото, централното седалище на организацията се намира именно в Париж.

Париж е известен и многото си булеварди, обсипани с кестени, най-известният от които е Шанз-Елизе. Името на тази световноизвестна улица идва от Елисейските полета, които са царството на мъртвите в древногръцката митология. В западния край на Шанз-Елизе се намира емблематичната Триумфалната арка, която е разположена в центъра на площад "Шарл дьо Гол".

Мястото, на което е построена Триумфалната арка през 1836 г. е наречено "Площадът на звездата" (Еtoile), заради многото булеварди, които водят началото си оттук. Безспорният символ на Париж е Айфеловата кула, която се намира на Марсово поле в града. Високата 324 м метална конструкция се посещава годишно от над 6 милиона туристи от цял свят. Имате възможност да посетите кулата през нощта, когато може да гледате и специалното светлинно шоу, а входната такса е от 8 до 13 евро.

Сред останалите култови места в Париж задължително трябва да отбележим един от най-големите, красиви и грандиозни музеи в света – Лувъра, който е открит през 1793 г. 35 000 произведения на изкуството, сред които картини, скулптури, керамика, египетски, гръцки, римски артефакти и т.н. са разпределени в трите отделения на Лувъра - Денон, Ришельо и Съли. В секцията Денон е изложена и прочутата “Мона Лиза” на Леонардо да Винчи.

Задължителна спирка в Париж е и Нотър Дам, известен още като Парижката Света Богородица. Тази готическа, католическа катедрала е завършена през 1345 г., а внушителните и размери са в състояние да поберат около 9000 души.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати