Барселона

16.04.2010
Изглед на Барселона

Наричат Барселона (Barcelona) често перлата на Каталония. Този град е красив, магнетичен, особен и харизматичен, както никой друг по света. Барселона е столицата на автономната испанска област Каталония и безспорно един от най-красивите градове по Средиземноморието. Целият град е белязан от ексцентричния и новаторски гении на архитекта Антонио Гауди, който е проектирал не една или две от забележителностите на Барселона.

През различни етапи от времето Барселона е служела за творческото вдъхновение на Салвадор Дали, Пикасо, Хуан Миро, Антони Тапиес. Любопитен факт е, че именно в Барселона Дали създава логото на близалките Chupa Cups.

Барселона е разположен красиво на североизточния бряг на Иберийския полуостров, чиито брегове се къпят от вълните на Средиземно море. С населението си от около 1 606 000 жители Барселона е вторият по големина град в Испания и единадесети в Европейския Съюз.

Барселона Нощем

Най-лесният начин да се доберете до този испански град-мечта е чрез директен полет до там. Цената на билета в двете посоки ще ви коства около 300 евро. Ако резервирате билети по-отрано, може да пропътувате разстоянието за цена от 200 евро. Полетите кацат предимно в град Жирона, който се намира на около 100 км от Барселона, но до втория по големина испански град има редовни автобуси от летището. Еднопосочният билет е около 12 евро, а двупосочният – 21 евро.

Митовете за създаването на Барселона гласят, че градът е основан от самия Херкулес и то 400 години преди Рим. Официалната версия обаче е, че Барселона е основана първоначално като Барсино от римляните по времето на император Октавиан Август. По-късно става център на могъщото Каталонско графство и водеща сила в Средиземно море. Маври и франки на няколко пъти завладяват Барселона и резултатите от тяхното влияние още могат да се видят и усетят в някои детайли от по-старата архитектура на града.

Галерията в Барселона

Туристическата обиколка на Барселона е добре да тръгне от площад Каталония. От тук може да вземете туристически автобус, който обикаля морския град по три маршрута. Билетите обикновено варират от 18 до 22 евро. Ако се разходите през централната част на града, позната като „Бари Готик“ или в превод „Готическият квартал“, можете да видите части от оригиналните римски стени редом с готическа архитектура, като Палау Реал Маджор и бившата резиденция на Каталонската кралска фамилия. Посещение в градския Исторически музей е чудесен начин да научите повече за историята на Барселона и културите, които са я оформили. Архитектурата в готически и арт нуво стил (Гауди) е почти навсякъде из целия град, като именно тя му е заслужила името на авангардната столица на Испания.

Улица Ла Рамбла (Las Ramblas) започва от площад Каталония и достига до Порт Вел. Това е най-известната улица в града и тук най-пълно можете да усетите духа и хората, които живеят в Барселона. Има всякакви сергии, пазари и ако не внимавате, като нищо да станете жертва на дребна измама. Вдясно от Ла Рамбла, между ул. Лайетена и бул. Пикасо, се намират интересните музеи на Пикасо и на текстила. Около тях гъмжи от магазини, бутици и различни частни галерии.

Нощен изглед на Барселона

Националният музей на изкуството в Барселона се намира на площад Испания. В него може да разгледате красиви скулптури, платна на Ел Греко, Веласкес, Рубенс, гравюри, фотографии и др. Задължителна спирка е паркът Гюел, който също е дело на гениалния Гауди.

Паркът е изграден между 1900 и 1914 г., а интересните мозайки, оригиналните анатомични пейки, павилионите и всичко останало е нещо като копнеж за природен град, под формата на музей. Няма как да пропуснете да се разходите по крайбрежието на Барселона, защото там най-добре се усеща средиземноморското очарование на града.

В Барселона е разположен и Аквариумът, посещението на който е вълнуващо преживяване. През големия тунел във вътрешността му можете да се насладите на риби, акули и всякакви морски животни, които спокойно плуват над главите ви. Плажната ивица в Барселона е дълга цели 3 км, като изобилства от плажове, яхти, кафенета и още интересни сгради.

Саграда Фамилия

Безспорно най-голямата забележителност на Барселона е катедралата Саграда Фамилия, която е безспорния символ на града и върха в работата на архитекта Гауди. Катедралата е Изкупителният Храм на Светото семейство и представлява масивна римокатолическа църква. Работата по нея Гауди започва през 1882 г. като и до днес тя не е завършена. Оптимистичните планове са, че до 2032 г. ще бъдат издигнати всички кули и Саграда Фамилия” ще бъде завършена след 250 г. строежи.

4
Общо гласували: 5
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати