Торонто

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Торонто Порт

Торонто (Toronto) е финансовият и икономически център на Канада, но също така тук културата и изследователската сфера достигат най-големите си сива в северноамериканската страна. Торонто е най-големият град на територията на цяла Канада столицата на тукашната провинция Онтарио (Ontario). Мегаполисът, който има население от около 2 500 000 души, а заедно с предградията – около 5 115 000 души, е разположен в южната част на провинцията, като лежи на северозападния край на езерото Онтарио, което е едно то четирите големи американски езера. По брой на населението Торонто се нарежда на пето място сред градовете в Северна Америка.

Районът на Торонто, около северния бряг на езерото Онтарио е започнал да се населва преди около 11000 години, когато след ледниковия период по тези земи започват да пристигат първите хора, които днес могат да се нарекат коренното население. Директен контакт на тукашните с европейците се наблюдава през 17-ти век. През 18 век французите построили в района на Торонто малки търговски средища, но за раждане на градската общност не може да се говри до идването на британския режим.

Торонто

През 1787 г. земите около Торонто са закупени от Mississaugas. По-късно, през 1793 г. Джон Грейвс (John Graves Simcoe), който бил заместник-губернатор на Горна Канада, установил тук военен пост и цивилна градска част, за да се осугури защита на колония по време на периода на постоянните американски инвазии. Губернаторът кръстил селището "Йорк" и преместил провинциалната столица в земите на днешен Торонто.

Индустриализацияна Торонто започва скромно в средата на 19-ти век, след което непрекъснато търпи прогрес. В резултат на този напредък се оформя голяма част от лицето, градската архитектура и ландшафт на Торонто. До 1941 година населението на Торонто нараства до 667 500 души и Торонто започва вече да е конкуренция на Монреал в индустриално, културно и икономическо отношение. През 1976 г. населението на Торонто окончателно надминава това на Мнреал и превесът на днешния най-голям град в Канада е факт.

Днес Торонто е канадският град с най-много българско население. Голяма част от сънародниците ни живеят предимно в района на Pape and Danforth в така наречения Гръцки квартал ( Greek Town).

В Торонто днес можете да разгледате интересни улици, разделени по различни народности като Италианския квартал (Колидж стрийт уест (College), Гръцкия квартал (Дъ Данфорт (Danford), Китайския квартал (по улица Спадайна (Spadina), Индийския квартал (Джирард стрийт ийст (Jerard), Португалския квартал и други.

Toronto

Безспорно най-голямата забележителност в Торонто е кулата Си Ен Тауър, която е нещо като визитна картичка на града. Кулата е открита на 26 юни 1976 година, а до 2007 година е най-високата свободностояща конструкция в света с гигантските си размери от 553, 33 метра. Този символ на Торонто се намира в центъра на града, до първия в света изцяло покрит стадион Роджърс център. Тя всъщност представлява телевизионна кула, но като атрактивно допълнение сградата предлага общодостъпни тераси за изглед, въртящ се ресторант и развлекателен комплекс.

В Торонто се намира и най-дългата улица в света - Йънг стриит (Yonge Street). Тя започва от самия брег на езерото Онтарио, като по-нататък разделя града на източна и западна част. Йънг стриит е централната улица в Торонто, като достига до река Рейни ривър в Онтарио. Много от историческите забележителности на Торонто може да видите по улицата на изкуствата Куийн стрийт уест, както и в историческата местност Дистилъри дистрикт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати