Санкт Петербург

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Санкт Петербург

Санкт Петербург е бившата столица на Русия, но и до ден днешен руснаците продължават да я тачат като Западната столица на страната си. Санкт Петербург се отличава сред всички останали градове в Руската империя, като дори столицата Москва остава някак назаден план пред царската елегантност, с която е построен Санкт Петербург. Той и до днес си остава главния културен център на Русия.

Санкт Петербург е разположен на Финския залив (Gulf of Finland) на Балтийско море, тъкмо там, където река Нева се влива в морските води. Санкт Петербург е и най-голямото руско пристанище, като същевременно е и иединственият град в цял свят, който е разположен толкова насевер и има население над един милион. Всъщност жителите на Санкт Петербург са малко по-малко от пет милиона и това го прави вторият по големина град в Русия след Москва.

Наричат Санкт Петербург често Северната Венеция заради красивите си и многобройни канали, които кръстосват града. По изобилие на вода Петроград, Ленинград (старите имена на Санкт Петербург ) заема първо място сред градовете на Руската федерация. Река Нева (Neva River), извираща от Ладожкото езеро, протича през северния руски град по протежение на цели 28 км. Средната ширина на образуваната делта е 340-650м. В пределите на града текат около сто малки и по-големи реки и потоци, а водната площ достига 1/10 от площта на града. Над водните канали са построени около осемстотин моста, без да се броят промишлените, в това число – 218 пешеходни. Най-дългият мост е Болшой Обуховский.

Руският цар Петър Велики (Peter I of Russia) основава Санкт Петербург през 1703 г. Идеята на монарха била да издигне голям град, който да бъде изцяло отдаден на изкуството и културата и да бъде нещо като „прозорец на запад” за Руската империя. Петър Велики първоначално имал идеята да основе столицата на приятното пристанище Одеса, но незнайно защо плановете му се променят и той прави главен център северния град Санкт Петербург .

Санкт Петербург

Една легенда гласи, че на 16 май 1703 г., бродейки из едно необитаемо островче, Петър Велики изведнъж се навел, взел две полуизсъхнали клонки, кръстосал ги и заявил с категоричност на свитата си: Тук ще има град! И така и станало. Монархът събира елита на архитектите, сред които са имената на Растрели, Трезини, Кваренги, Роси, Монферан, както и най-добрите художници и скулптори, за да изготвят плановете на град-шедьовър. Първото здание, което е трябвало да бъде построено, била Петропавловската крепост на устието на река Нева.

От 1712 до 1918 г. Санкт Петербург е столица на Руската империя. През 1715 е основана Морската академия. През 1719 е открит първия обществен музей в Русия „Кунсткамерата”. През 1756 е основан първият обществен театър. По официално приетата версия Санкт - Петербергският университет е основан през 1724 г.

През 1917 г. е център на Октомврийската революция, наложила съветската власт в страната и довела до създаване на Съветския съюз на мястото на Руската империя. Година по-късно столица става гр. Москва.

Забележителностите на Санкт Петербург са неизброими. Градът е доминиран от Зимния дворец, чиято фасада се простира на значителните 200 м. Това е само една от многото значими паметници на руската имперска история. Зимният дворец е построен в бароков стил по поръчка на царица Елизавета специално за нуждите на имперското семейство през студените месеци на годината. Интериорът на Зимния дворец в Санкт Петербург е отличен пример за пищния живот на царските особи в Русия.

През 1764 г. Екатерина Велика разпорежда построяването на Ермитажа, където трябва да бъде подредена нейната частна колекция от произведения на изкуството.

Днес Ермитажа е една от най-големите художествени галерии в цял свят. Огромните й колекции се разширяват непрекъснато през вековете, като днес произведенията се побират в цели пет красиви сгради, а по размери Ермитажа в Санкт Петербург отстъпва единствено на Лувъра в Париж. В тази невероятна галерия може да разгледате произведения на Микеланджело, Леонардо, Рембранд, Пикасо, Лорейн, Вато, Моне, Сезан, Батиста, Тиеполо, Гоген, Ван Гог, Рубенс. и още мн. др.

Старият град на Санкт Петербург е невероятно красив със своите неокласически и барокови постройки и дворци. Признание за огромният архитектурно-исторически потенциал на това място, то е включено в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1990 г. Санкт Петербург е известен и с невероятно многото си красиви църкви. Някои от най-забележителните са „Петър и Павел”, която се намира на Дворцовия площад.

Казанската катедрала в Санкт Петербург

Тук може да видите и гробниците на Петър Велики и на неговите наследници. Особено впечатляваща е постройката на Исакиевския събор, чиито гигантски купол е покрит със 100 кг злато. На Невски проспект имате възможност да посетите Казанската катедрала, която е строена по образец на катедралата Свети Петър в Рим. През 1990 г. ЮНЕСКО включва в списъка си и дворцово-парковите ансамбли в предградията на Санкт Петербург - Царское село, Петерхоф, Павловск, Стрелна, Гатчина, Ораниенбаум, Ропша, Пулково, Шлиселбург и Кронщат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
45
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Тодор
Тодор
23.12.2012 21:21
Най- невероятно красивия град!!
0
0